Apple gaat App Store-regels voor meeste ontwikkelaars versoepelen

apple iphone app store apps

Apple gaat voor de meeste ontwikkelaars een versoepeling doorvoeren in de regels van zijn app store. Hierdoor wordt het vanaf begin volgend jaar mogelijk voor ontwikkelaars om gebruikers via een link in hun app een betaald account aan te laten maken. Hierdoor kunnen ontwikkelaars de hoge commissie die Apple rekent omzeilen. 

Apple is deze versoepeling overeengekomen met een Japanse toezichthouder, maar het zal wereldwijd worden toegepast. De afgelopen 5 jaar deden de Japanse autoriteiten onderzoek naar de App Store. Met deze overeenkomst wordt dat onderzoek afgesloten.

Zoals gezegd wordt deze versoepeling voor de meeste ontwikkelaars toegepast, maar geldt niet voor ontwikkelaars van spellen voor de iPhone. Bedrijven mogen ook dan geen andere vormen van betalingen in hun apps opnemen.

Eigen betalingssysteem in apps

Apple en Google beheren met hun besturingssystemen samen het overgrote deel van de smartphones ter wereld. Ontwikkelaars betalen doorgaans tot 30 procent aan commissie op verkopen in de appstores van beide techgiganten. 

Eerder deze week had Zuid-Korea als eerste land ter wereld al een einde gemaakt aan de machtspositie van Apple en Google voor wat betreft de betalingen in hun appstores. Hierdoor wordt het voor appontwikkelaars mogelijk om hun eigen betaalsystemen te gebruiken in plaats van die van Apple of Google, om zo de hoge commissies te omzeilen.

Epic versus Apple

Vanwege die hoge commissie is er al geruime tijd veel kritiek op beide techreuzen. Ook Epic Games, ontwikkelaar van onder meer het bekende schietspel Fortnite, had daarvoor al een rechtszaak lopen tegen Apple. Apple wordt door Epic beschuldigt van monopolistisch gedrag en machtsmisbruik. Vorig jaar had Epic Games een eigen betalingssysteem in zijn app opgenomen. In de gebruikersvoorwaarden is dat echter verboden, daarom verwijderde Apple de apps van Epic uit de App Store. Momenteel buigt een Amerikaanse rechter zich over deze zaak.

(Afbeelding: (C) Pixabay)