Bedreiging doodschieten burgemeester van Emmen: celstraf geëist

bedreiging tegen burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen

Wegens ernstige bedreiging is in een recente rechtszaak een celstraf van 60 dagen geëist tegen een 48-jarige man uit Emmen. De man uitte deze bedreiging aan het adres van burgemeester Eric van Oosterhout en diverse bewoners van een flat in de wijk Emmermeer. De man heeft de geëiste straf al in voorarrest doorgebracht, wat betekent dat hij niet meer terug hoeft naar de gevangenis.

Bedreiging na uitzetting flat

Wegens aanhoudend overlast werd de verdachte in november uit de flat gezet. Volgens medebewoners had hij hen meerdere malen bedreigd in de flat en zelfs een hond van een bewoonster geschopt. De officier van justitie heeft de doodsbedreigingen aan het adres van een van de flatbewoners als bewezen verklaard, mede omdat deze bedreigingen door andere bewoners werden bevestigd.

Lees ook: Investeringsimpuls van €17 miljoen brengt verhuizing Bibliotheek Emmen dichterbij

Emotionele uitbarstingen en juridische consequenties

De verdachte, die kampt met problemen in het omgaan met emoties en frustraties, verscheen niet bij de rechtszitting in Assen vanwege de emotionele last die hij ervaart. Na zijn uitzetting uit de flat verbleef de man in een opvanghuis in Leek, waar hij verder in opspraak kwam. Na het ontvangen van een brief van de gemeente Emmen over een verplichte euthanasie van zijn hond, uitte hij doodsbedreigingen aan het adres van de burgemeester en diens familie.

Bedreiging met de dood

Zijn begeleiders rapporteerde deze uitspraken aan de gemeente, wat leidde tot een officiële aangifte door de burgemeester. De officier van justitie benadrukte het belang van bescherming van openbare bestuurders, die toenemend doelwit zijn van agressie, en eiste naast de celstraf ook een contact- en locatieverbod.

Toekomstige behandeling en rechtsgang

Ondanks aanvankelijke weerstand tegen behandeling, heeft de verdachte via zijn advocaat laten weten open te staan voor psychische hulp. Er is een behandelplek beschikbaar in een GGZ-instelling in Delfzijl, wat een nieuwe wending kan geven aan zijn situatie. De rechtbank zal over twee weken uitspraak doen in deze zaak.

Ernst van de bedreiging

Deze zaak onderstreept de ernst van bedreigingen tegen publieke figuren. Maar ook de impact van psychische problematiek op zowel individuen als de gemeenschap. Het is een belangrijk signaal dat dergelijk gedrag serieus wordt genomen en juridische gevolgen heeft.

(C) Bron: RTV Drenthe / Afbeelding: Lammert Schoonewille

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Mail de redactie!