Betere leefbaarheid in kleinere plaatsen in Drenthe

Klazienaveen - Betere leefbaarheid in kleinere plaatsen in Drenthe - InfoPortal

De leefbaarheid in kleinere plaatsen in Drenthe blijkt gunstiger te zijn dan in grotere steden. Dit heeft vooral te maken met factoren zoals sociale samenhang, overlast en veiligheid, en de staat van de woningvoorraad.

Inzichten uit onderzoek naar leefbaarheid

Uit het rapport ‘Geluk in een klein hoekje’ van Atlas Research, uitgevoerd in opdracht van RegioBank, blijkt dat kleinere woonplaatsen beter scoren op leefbaarheid. Dit onderzoek richt zich op woonplaatsen met 7.000 tot 23.000 inwoners en analyseert onder andere het aantal ontmoetingsplekken.

Lees ook: Groenten mogelijk duurder door aanhoudende regen

Lees ook: Vrachtwagen botst op viaduct bij Klazienaveen: afvalwater mobiele toiletten op de weg

Belang van ontmoetingsplekken

Een opvallende uitkomst is dat kleinere woonplaatsen meer ontmoetingsplekken per inwoner hebben. Dit betekent dat het openen of sluiten van een ontmoetingsplek een groter effect heeft op de leefbaarheid in deze plaatsen dan in grotere steden. Ontmoetingsplekken zoals dorpshuizen, sportfaciliteiten en multifunctionele accommodaties spelen een cruciale rol in de sociale verbondenheid en het stimuleren van de lokale economie.

Uitkomsten onderzoek voor Drenthe

De top drie woonplaatsen met de hoogste leefbaarheidsscore in Drenthe zijn Eelde, Zuidlaren en Roden, die allemaal de kwalificatie ‘zeer goed’ hebben gekregen. Aan de andere kant staan Emmer-Compascuum, Coevorden en Klazienaveen onderaan de lijst, met een kwalificatie ‘ruim voldoende’. Opvallend is dat Klazienaveen en Coevorden ook in de top drie staan van grootste verbeteringen in leefbaarheid, samen met Roden op de derde plaats.

Impact van Regenboog Effecten op leefbaarheid

RegioBank, met 425 kantoren verspreid over de regio, benadrukt het belang van deze inzichten. Volgens leefbaarheidsexpert Noraly King draagt de bank bij aan de leefbaarheid door lokale projecten te ondersteunen die zorgen voor verbinding en sociale cohesie. Voorbeelden hiervan zijn het crowdfunden van een ontmoetingsplek in een sportpark in Zuidwolde en de aanschaf van een rolstoelfiets in Coevorden.

Beter dan in grotere steden

De leefbaarheid in kleinere woonplaatsen in Drenthe is over het algemeen beter dan in grotere steden. Dit wordt ondersteund door een hogere dichtheid van ontmoetingsplekken en een betere sociale samenhang. Initiatieven zoals die van RegioBank spelen een belangrijke rol in het verbeteren van de leefbaarheid door lokale projecten te ondersteunen die gemeenschappen dichter bij elkaar brengen.

Wil je meer weten over hoe je de leefbaarheid in jouw buurt kunt verbeteren of ben je benieuwd naar lokale projecten die bijdragen aan een betere woonomgeving? Bezoek dan de website van RegioBank voor meer informatie en inspiratie.