Boete voor te snel fietsen: wat zijn de regels?

Je kent het wel: je racet op je fiets langs een bordje waarop duidelijk 30 kilometer per uur staat, en je denkt ‘dikke vinger’ en trapt nog wat harder. Maar kun je eigenlijk een boete voor te snel fietsen krijgen? Dat vroegen Radio Drenthe-presentator René Steenbergen en weerman Roland van der Zwaag zich af.
Maximum snelheid voor fietsers
De regels voor de maximumsnelheid in het verkeer zijn vastgelegd in het ‘reglement verkeersregels en verkeerstekens’. Maar deze gelden niet voor fietsers. In principe kun je geen boete krijgen als je als fietser harder gaat dan is toegestaan.
Tips om lekker te fietsen? Kijk een op bestetoeristischetips.nl.
Maximumsnelheid op fietspaden
Op fietspaden geldt echter wel een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, maar alleen voor bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen met een motor. Als je alleen je eigen benen gebruikt, mag je zo hard als je wilt iedereen voorbij sjezen.
Lees ook: ‘Flitsmarathon’ gestart: extra flitscontroles in Drenthe deze week
Veiligheid staat voorop
Maar er zit wel een ‘maar’ aan vast. Je mag zo hard fietsen als je wil, maar wel veilig. Als je je gevaarlijk gedraagt, kan een agent je alsnog beboeten. Artikel 5 van de Wegenverkeerswet luidt: ‘Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt’.
Boete voor te snel fietsen?
En die flitser dan? Ja, die maakt een foto als je op de fiets voorbij scheurt boven de maximumsnelheid. De flitspaal registreert alles wat voorbijkomt boven die snelheid, dus ook een wielrenner die voorbij racet wordt geflitst. Een boete hoef je echter niet te verwachten, want zolang je geen kentekenplaatje hebt, weten ze niet wie je bent.
Electrische fietsen en speedpedelecs
Maar let op, er zijn uitzonderingen. Speedpedelecs bijvoorbeeld, elektrische fietsen die tot 45 kilometer per uur gaan en werken op beenkracht met stevige ondersteuning. Voor de wet worden deze speedbikes beschouwd als bromfietsen en moeten ze een geel kentekenplaatje hebben. Een helm en verzekering zijn verplicht. Op het bromfietspad mag je maximaal 30 kilometer per uur, op de gewone rijbaan gelden de geldende maximumsnelheden. Word je geflitst, dan kun je een prent verwachten.
Fatbike
Dan heb je nog de fatbike, een elektrische fiets met dikke banden. Deze mag, net als een gewone elektrische fiets, tot 25 kilometer per uur en is volledig legaal. Maar pas op, deze fietsen kunnen vrij eenvoudig opgevoerd worden voor hogere snelheden. Word je betrapt op het rijden op een opgevoerde elektrische fiets, dan kun je een flinke boete verwachten, net als bij opgevoerde brommers en scooters.
Pingback: 'Flitsmarathon' gestart: extra flitscontroles in Drenthe deze week - InfoPortal