Coronatoegangsbewijs is geen discriminatie en is niet onwettig

coronacheck-telefoon-qr-code

Het coronatoegangsbewijs mag blijven. Het is niet discriminerend en niet onwettig. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag 6 oktober 2021 bepaald. Dat betekent dat onder meer de horeca verplicht is bezoekers naar een coronatoegangsbewijs te vragen.

De voorzieningenrechter in Den Haag deed deze uitspraak in een kort geding dat was aangespannen door advocaat Bart Maes tegen de Nederlandse Staat.

Volgens Maes zou de controle met behulp van QR-codes “onwettig, strafbaar en discriminerend” zijn. Hij is van mening dat de maatregel in strijd is met internationale verdragen en met de Grondwet. Bovendien zou er helemaal geen reden meer zijn voor coronamaatregelen. Zijn eis was dat het vragen naar een coronatoegangsbewijs zou worden opgeschort tot er in een bodemprocedure uitspraak was gedaan. De rechter ging daar echter niet in mee.

De rechter gaf aan, dat het uitgangspunt is dat de rechterlijke macht zich terughoudend moet opstellen bij de beoordeling van nieuwe maatregelen. De rechter kan alleen ingrijpen als er geen wettelijke grondslag is, of als de overheid niet in redelijkheid voor bepaald beleid heeft kunnen kiezen. Beide is hier niet het geval, luidt het oordeel. Het oordeel was bij eerdere vergelijkbare rechtszaken tegen het coronabeleid hetzelfde. 

Geen discriminatie

De noodzaak voor coronamaatregelen bestaan nog steeds. Dat heeft de staat “op begrijpelijke wijze” uitgelegd, aldus de rechter. Belangrijk daarbij is dat de overheid heeft aangegeven dat het verspreiden van het virus weer kan oplaaien als de anderhalvemeterregel wordt losgelaten. Inzet van het coronatoegangsbewijs verkleint dat risico, aldus de overheid.

Omdat het voor iedereen van 13 jaar en ouder geldt, is het vragen naar het coronatoegangsbewijs volgens de rechter niet in strijd met het discriminatieverbod. Iedereen heeft ook toegang tot de locaties waar het bewijs wordt gevraagd. Bovendien is het de keuze van de mensen zelf of ze zich wel of niet willen laten vaccineren en of ze met een negatief testbewijs ergens naar binnen willen. De rechter heeft daarom het vonnis uitgesproken dat er daardoor van verboden discriminatie geen sprake is.

Geen inbreuk

De rechter heeft bovendien bepaald dat er door het vragen naar een QR-code geen sprake is van onevenredige inbreuk op andere grondrechten, mensenrechten of de privacybepalingen uit de AVG.

Op 25 september 2021 werd het coronatoegangsbewijs ingevoerd om de 1,5 meter afstandsregel af te kunnen schaffen. Sindsdien moet er bij restaurants, cafés, theaters, bioscopen, concerten, evenementen en sportwedstrijden het bewijs worden getoond. Met de QR-code kan iedereen vanaf 13 jaar aantonen volledig gevaccineerd of van covid-19 hersteld te zijn of maximaal 24 uur geleden negatief getest te zijn op het coronavirus.