Cryptomijnen in China moeten sluiten
De Chinese autoriteiten hebben het jachtseizoen op de bitcoin geopend. De crypto-industrie maakt een stormachtige opkomst door en Peking wil daar voor eens en voor altijd een einde aan maken. Het lag al in de lijn der verwachting dat dit zou gebeuren, maar eigenaren van cryptomijnen hadden niet verwacht dat het al zo snel zou gebeuren.
Bitcoin en andere cryptovaluta worden verzameld via een proces dat mijnen (Engels: mining) of delven wordt genoemd. Bitcoinmijnen zijn feitelijk niks anders dan hallen met computers en servers waar bitcointransacties worden gevalideerd. Dat mijnen kost heel veel energie en is daarom duur. In de bergen van Sichuan is de energie uit de vele waterkrachtcentrales enorm goedkoop. Bitcoinmijnen maakten daar graag gebruik van en konden er daarom de laatste jaren floreren.
Dat resulteerde erin dat Sichuan binnen de kortste keren 1360 grote en kleine mijnen telde. Daarbij werd er zowel door energiebedrijven en lokale overheden nog wel eens een oogje dichtgeknepen, omdat ze extra geld in het laatje brachten.
Illegale industrie
Er zijn al eerder opschoonoperaties geweest, maar het gros van de mijnen werd daarbij nog ongemoeid gelaten. Sinds afgelopen zomer is er echter een nieuw beleid in China, waarmee een definitief einde gemaakt moet worden aan wat Peking als ‘illegale industrie’ bestempelt. Volgens dat nieuwe beleid zijn transacties in cryptovaluta verboden en daarom moeten de cryptomijnen sluiten.
Cryptomijnen gebruiken enorm veel energie, waarbij er veel CO2 wordt uitgestoten, aldus de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie, het economisch planningsorgaan van China. Hierdoor kwamen bitcoinmijnen op een lijst te staan van industrieën waarin niet meer mag worden geïnvesteerd.
E-renminbi
Het risico van de ‘hype’ in cryptotransacties is groot, omdat virtuele valuta geen juridische status hebben en daarmee illegaal zijn, stelde de Volksbank, China’s centrale bank, eerder al. De Volksbank is bezig met het introduceren van een eigen digitale munt, de e-renminbi. Deze munt is echter, in tegenstelling tot de meeste cryptovaluta, niet gedecentraliseerd en niet anoniem.
De meeste uitbaters van cryptomijnen in China kiezen eieren voor hun geld en stellen hun apparatuur, zoals mijncomputers en ventilatoren, veilig. Op diverse Chinese social media is te zien hoe cryptomijnen halsoverkop stil worden gelegd. Uitbaters laten weten dat alles nu in het teken staat van verhuizing naar het buitenland.
Stoppen of verhuizen
Sommige uitbaters blijven stiekem doorgaan met het mijnen in China, maar velen vinden het toch te riskant en zijn er mee gestopt. Anderen zijn verhuisd naar Rusland. Dat ligt lekker dichtbij en de lokale overheid in Rusland geeft die industrie nog de ruimte.
Tot begin dit jaar zorgen miners in China nog voor zo’n 80 procent van de totale rekenkracht in het bitcoinnetwerk, de hashrate genoemd. Volgens de Universiteit van Cambridge, die de maandelijkse hashrate registreert, staat dat percentage sinds afgelopen zomer op nul. Zo’n 80 tot 90 procent van de mijnen zijn inmiddels gesloten. Amerika voert nu de lijst aan, daarna volgen Kazachstan en Rusland.
Niet alleen de mijnen sluiten hun deuren, ook cryptoplatforms voor het verhandelen van bitcoins en andere virtuele valuta, sluiten hun deuren in China. Datzelfde geldt ook voor nieuwsplatforms over de ontwikkelingen in cryptoland.