Eis van een jaar cel voor inbraken in Emmen

inbraken inbraak inbreker dief misdadiger - InfoPortal

In Emmen is een 40-jarige man aangeklaagd voor een reeks inbraken, waaronder bij een bloemenwinkel en een bouwterrein. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft twaalf maanden gevangenisstraf geëist, waarvan zeven maanden voorwaardelijk.

Vastgelegde inbraken

De verdachte gaf toe betrokken te zijn geweest bij de inbraak in een bloemenzaak begin december. Daarbij werd een ruit vernield en cadeaubonnen en contant geld werden gestolen. Zijn DNA, dat bloedsporen op de plaats delict matchte, werd gevonden in de nationale DNA-databank, wat leidde tot zijn aanhouding.

Verdere bewijzen en arrestatie

In januari volgde een andere inbraak op een bouwterrein aan de Weerdingerstraat. Daarbij werden gestolen goederen in de verblijfplaats van de verdachte aangetroffen. Deze vondsten, samen met camerabeelden, versterkten de bewijsvoering tegen hem.

Inbraken gevolgen van verslaving

De officier van justitie benadrukte dat de verdachte kampt met ernstige verslavingen en een uitgebreid strafblad heeft. Dat resulteerde eerder al in meerdere ISD-maatregelen – een speciale behandeling voor veelplegers. Ondanks zijn geschiedenis, gaf de verdachte aan bereid te zijn mee te werken aan benodigde behandelingen.

Lees ook: Ruim 3,8 miljoen mensen keken Koningsdag in Emmen

Lees ook: Bedreiging doodschieten burgemeester van Emmen: celstraf geëist

Rechtszaak en voorwaarden

De eis is dat, naast de gevangenisstraf, de man zich onderwerpt aan een onderzoek, begeleid gaat wonen en meewerkt aan controles van zijn middelengebruik. De rechter zal naar verwachting op 21 mei uitspraak doen.

Analyse en reflectie

Deze zaak benadrukt het voortdurende conflict tussen strafrecht en sociale rehabilitatie. Daarbij probeert het juridische systeem de samenleving te beschermen terwijl het ook zoekt naar manieren om recidive onder veelplegers te verminderen door middel van gerichte interventies.

(C) Afbeelding van Kris via Pixabay