EK 2021 Jong Oranje

voetbal-stadion-bal

Jong Oranje heeft zich geplaatst voor de eindronde van het Europese Kampioenschap onder 21. Maandag 31 mei 2021 treedt Jong Oranje in Boedapest aan tegen het team van Frankrijk.

Het Nederlands voetbalelftal onder 21 is een voetbalelftal voor spelers onder de 21 jaar, kortweg Jong Oranje genoemd. Als peildatum voor de leeftijd geldt 1 januari van het jaar waarin het betreffende toernooi begint. Tot 1977 was de leeftijdsgrens voor Jong Oranje nog 23 jaar en was het dus een Nederlands voetbalelftal onder 23.

Voorheen was de loting van Jong Oranje gekoppeld aan die van het Nederlands Elftal. Dat betekent dat ze beide tegen dezelfde tegenstanders speelden. Dat is inmiddels niet meer het geval. Jong Oranje kent nu een eigen loting. Elke 2 jaar wordt een EK onder 21 gehouden. Door omstandigheden kan dit wel eens afwijken.

Europees Kampioen

Jong Oranje is zowel in 2006 als in 2007 Europees Kampioen geworden met spelers als Vermeer, Vlaar, Emanuelson, Huntelaar, Maduro, Drenthe en Babel. In 1988, 1998 en 2013 is het gestrand in de halve finale.

In Poule A wist Jong Oranje zich te plaatsen door eerste te worden in een poule met gastland Hongarije, Duitsland en Roemenië.

Selectie Jong Oranje EK

De definitieve selectie voor de kwartfinale tegen Frankrijk op 31 mei 2021 is inmiddels bekend gemaakt door bondscoach Erwin van der Looi. Jurriën Timber, Teun Koopmeiners en Cody Gakpo behoorden in de kwalificaties nog tot Jong Oranje en kwa leeftijd nog steeds, maar die zijn inmiddels overgeheveld naar het grote oranje.

Bondscoach Erwin van de Looi maakte de volgende definitieve selectie voor Jong Oranje bekend:

Doel: Justin Bijlow (Feyenoord), Maarten Paes (FC Utrecht) en Kjell Scherpen (Ajax)

Verdediging:
Mitchel Bakker (Paris Saint-Germain), Sven Botman (Lille), Danilho Doekhi (Vitesse), Mats Knoester (Heracles Almelo), Tyrell Malacia (Feyenoord), Devyne Rensch (Ajax), Perr Schuurs (Ajax) en Jordan Teze (PSV)

Middenveld:
Jurgen Ekkelenkamp (Ajax), Abdou Harroui (Sparta), Ferdi Kadioglu (Fenerbahce), Azor Matusiwa (FC Groningen), Dani de Wit (AZ),

Aanval:
Myron Boadu (AZ), Brian Brobbey (Ajax), Javairo Dilrosun (Hertha BSC), Justin Kluivert (RB Leipzig), Kai Sierhuis (Stade de Reims), Calvin Stengs (AZ)

Speelschema EK onder 21

In totaal namen er 16 landen deel aan het EK onder 21 jaar. Deze waren ingedeeld in 4 poules van 4. De nummers 1 en 2 van elke poule kwalificeerden zich voor de knock-out fase, beginnend met de kwartfinales. De kwartfinales worden allemaal gespeeld om maandag 31 mei 2021. Dat zijn de volgende wedstrijden:

  1. Nederland – Frankrijk (Boedapest)
  2. Denemarken – Duitsland (Székesfehérvár)
  3. Spanje – Kroatië (Maribor)
  4. Portugal – Italië (Ljubljana)

Halve finale EK onder 21

De winnaars plaatsen zich voor de halve finales. De halve finales van het EK onder 21 worden gespeeld op donderdag 3 juni 2021:

  1. Winnaar kwartfinale 1 – Winnaar kwartfinale 2
  2. Winnaar kwartfinale 3 – Winnaar kwartfinale 4

Finale EK onder 21

De winnaars van de halve finale spelen op zondag 6 juni 2021 de finale:

Winnaar halve finale 1 – Winnaar halve finale 2.