Energie-NL: ‘Laat uitbreiding van het stroomnet niet betalen via energienota’

stroomnet stroomnetwerk elektriciteit - InfoPortal

AMSTERDAM – De gigantische investeringen die de komende jaren nodig zijn voor de uitbreiding en verzwaring van het stroomnet in verband met de energietransitie, moeten niet via de energierekening van consumenten worden betaald. Dit stelde Cora van Nieuwenhuizen, voorvrouw van branchevereniging Energie-Nederland, in het programma WNL Op Zondag.

Investeringen uit algemene middelen

Van Nieuwenhuizen pleit ervoor dat het geld voor deze broodnodige uitbreidingen uit algemene belastingmiddelen komt. Dit zou een eerlijkere verdeling van de kosten mogelijk maken, waarbij rijkere huishoudens meer bijdragen dan armere. “Tot nu toe worden de kosten uitgesmeerd over alle energierekeningen,” zegt ze, verwijzend naar de netbeheerkosten die iedereen betaalt. “Slechts 20% van het energieverbruik in Nederland is elektriciteit, maar dat percentage moet aanzienlijk stijgen. Hiervoor zijn miljardeninvesteringen nodig.”

Lees ook: Zonnepanelen vallen sneller uit door ingrepen van netbeheerder Enexis

Lees ook: Enexis wil dubbele netwerkkosten heffen voor huishoudens met zonnepanelen en laadpaal

Energiearmoede en kostenverdeling

De voorzitter van Energie-Nederland benadrukt dat deze kosten onmogelijk op te brengen zijn voor huishoudens die al lijden aan energiearmoede. Deze huishoudens hebben te maken met een laag inkomen, slecht geïsoleerde woningen en hoge stookkosten. “Er zijn grote groepen mensen die zelfs basisbesparingen zoals radiatorfolie niet kunnen veroorloven. Het is dan ook vreemd om deze investeringen via de energierekening te laten betalen,” aldus Van Nieuwenhuizen. “Ons idee is om deze kosten vanuit algemene middelen te dekken, zodat de lasten eerlijker worden verdeeld.”

Stijgende netbeheerkosten

Dit jaar zijn de tarieven van netbeheerders met ongeveer 7 euro per maand gestegen. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is dit extra geld nodig voor de miljardeninvesteringen in het stroomnet in de komende jaren. Vereniging Eigen Huis heeft eerder dit jaar ook gepleit voor financiering van deze investeringen vanuit algemene middelen om de energierekening betaalbaar te houden.

Algemene belastingmiddelen

Het voorstel van Energie-Nederland is om de kosten voor de uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet te financieren vanuit algemene belastingmiddelen in plaats van via de energierekening. Dit zou een eerlijkere verdeling van de kosten mogelijk maken en de druk verlichten voor huishoudens die al moeite hebben om rond te komen. Het is nu aan beleidsmakers om deze suggestie in overweging te nemen en te zorgen voor een rechtvaardige en duurzame oplossing voor de toekomst van ons stroomnet.

(Bron: Telegraaf.nl) / (C) Afbeelding van Joe via Pixabay)