Energieprijzen blijven stijgen: boodschappen nog duurder
De energieprijzen blijven stijgen, en dat heeft gevolgen voor de prijzen van boodschappen. Volgens De Nederlandsche Bank kunnen we zelfs volgend jaar nog meer betalen voor onze dagelijkse boodschappen.
De prijzen van gas, olie en stroom zijn in 2021 en 2022 hard gestegen, vooral door de Russische invasie in Oekraïne. DNB heeft onderzocht hoe deze stijgende energieprijzen doorwerken in de prijzen van consumentengoederen en -diensten.
>>> Lees ook: Prijzen blijven stijgen: tijd om ons zorgen te maken?
>>> Lees ook: Tips voor slim boodschappen doen
Nog minimaal twee jaar
Uit het onderzoek blijkt dat het tot twee jaar kan duren voordat bedrijven hun eigen hogere energiekosten volledig hebben doorberekend in hun verkoopprijzen. Dit komt onder meer doordat supermarkten en leveranciers prijsafspraken maken voor een langere periode. Ook zijn er bedrijven die vrezen dat klanten weglopen als ze hun prijzen abrupt opschroeven.
Boodschappen duurder
DNB ziet dat de prijzen van bijvoorbeeld vlees, brood, drank en zuivel pas na verloop van tijd reageerden op de stijgende energieprijzen. Bij vakanties was dat anders: daar stegen de prijzen meteen al een beetje mee, al duurde de volledige aanpassing zo’n twee jaar. Daar staat tegenover dat de tarieven aan de pomp vrijwel meteen reageerden op de stijging van de olieprijzen.
Gas 500 procent duurder
De handelsprijs voor gas steeg tussen april 2020 en augustus 2022 maar liefst 500 procent. Pas vorig najaar begon die te zakken. Daardoor kan het volgens DNB nog even duren voordat de duurdere energie volledig is verwerkt in de prijzen.
Pingback: Krijg je wel salaris als je gaat staken? - InfoPortal
Pingback: Hoe banken winsten boeken, zelfs in tijden van economische neergang - InfoPortal
Pingback: Wat is inflatie? Alles wat je over de inflatie wilt weten - InfoPortal
Pingback: Veel huishoudens duurder uit door vaste energiecontracten - InfoPortal
Pingback: Groenten mogelijk duurder door aanhoudende regen - InfoPortal