Enexis wil dubbele netwerkkosten heffen voor huishoudens met zonnepanelen en laadpaal

zonnepanelen enexis netwerkkosten - InfoPortal

Netbeheerder Enexis wil de netwerkkosten voor grootverbruikers van elektriciteit, zoals huishoudens met zonnepanelen, laadpalen en warmtepompen, verdubbelen. Dit voorstel komt voort uit de noodzaak om de kosten voor het onderhoud en de uitbreiding van het stroomnet eerlijker te verdelen.

Waarom dubbele netwerkkosten bij Enexis?

Huishoudens die veel elektriciteit verbruiken, bijvoorbeeld door het opladen van elektrische auto’s en het gebruik van warmtepompen, belasten het stroomnet aanzienlijk meer. Volgens Enexis zorgen deze grootverbruikers ervoor dat er extra dikke nieuwe elektriciteitskabels nodig zijn om overbelasting van het stroomnet te voorkomen. De kosten voor deze aanpassingen komen nu bij alle huishoudens terecht, wat neerkomt op ongeveer 425 euro per jaar. Dit bedrag is bijna 100 euro meer dan het jaar ervoor.

Lees ook: Essent voert terugleverkosten in en verlaagt stroomtarief

Lees ook: De risico’s van zonnepanelen: cyberveiligheid en storingen

Eerlijke verdeling van kosten

Het verschil in elektriciteitsverbruik tussen huishoudens neemt toe. Voorheen was het verschil beperkt tot het wel of niet hebben van een vaatwasser. Nu zijn er grote verschillen tussen huishoudens met zonnepanelen, elektrische auto’s en warmtepompen en die zonder deze apparatuur. Een huishouden met twee elektrische auto’s, een warmtepomp en dertig zonnepanelen verbruikt veel meer stroom dan een huishouden zonder deze voorzieningen, maar betaalt momenteel dezelfde netwerkkosten.

Voorstel van Enexis

Enexis stelt voor om de netwerkkosten voor grootverbruikers te verdubbelen en voor huishoudens met een laag of normaal verbruik te halveren. Dit zou betekenen dat de kosten eerlijker worden verdeeld en dat degenen die het stroomnet het meest belasten, ook de meeste kosten dragen.

Rol van de ACM

Enexis kan de tarieven voor netbeheerkosten niet zelfstandig verhogen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalt de maximale tarieven voor netbeheerkosten. Dit voorstel zal dus eerst goedgekeurd moeten worden door de ACM.

Impact op huishoudens met zonnepanelen

Eerder dit jaar hebben verschillende energieleveranciers, waaronder Enexis, al de kosten voor huishoudens met zonnepanelen verhoogd. Dit is gedaan door de invoering van terugleverkosten, die afhankelijk van de hoeveelheid opgewekte stroom tussen de 100 en 250 euro per jaar kunnen bedragen. Deze maatregelen zijn genomen om de kosten voor onbalans op het stroomnet eerlijker te verdelen.

Noodzaak voor onderhoud volgens Enexis

Het voorstel van Enexis om dubbele netwerkkosten te heffen voor grootverbruikers van elektriciteit komt voort uit de noodzaak om het stroomnet te onderhouden en uit te breiden. Dit voorstel zal zorgen voor een eerlijkere verdeling van de kosten en zal vooral grootverbruikers treffen. Huishoudens met een laag of normaal verbruik zouden daarentegen kunnen profiteren van een halvering van de netwerkkosten.

Voor meer informatie over energieleveranciers en de verschillende tarieven, bezoek de website van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

(C) Afbeelding van Maria Godfrida via Pixabay