Essent voert terugleverkosten in en verlaagt stroomtarief

zonnepanelen terugleverkosten energiemaatschappij groene stroom solar panels - InfoPortals

Essent heeft aangekondigd dat het terugleverkosten voor klanten met zonnepanelen gaat invoeren. Daarnaast zal het variabele stroomtarief met 35 procent worden verlaagd. Deze wijziging gaat in per 1 juli 2024 en geldt voor bijna 1 miljoen huishoudens met een variabel contract. Voor klanten zonder zonnepanelen betekent dit een besparing van ongeveer 250 euro per jaar, bij een gemiddeld verbruik van 2900 kWh en 1300 kubieke meter gas.

Invoering van terugleverkosten voor zonnepanelen

Naast de tariefsverlaging voert Essent ook terugleverkosten in voor klanten met zonnepanelen. Hoeveel je betaalt, hangt af van de hoeveelheid stroom die je teruglevert aan het net. Voor klanten die 1000 kWh per jaar terugleveren, bedraagt de terugleverkost 9,47 euro per maand. Bij een teruglevering van 2000 kWh wordt dit ruim 20 euro per maand. Deze kosten gelden voor klanten met een variabel contract en voor nieuwe vaste contracten afgesloten na 1 juni.

Lees ook: Energieleveranciers vergelijken

Lees ook: De risico’s van zonnepanelen: cyberveiligheid en storingen

Lees ook: Opnieuw hoop voor zonnecelauto’s uit Nederland

Zonnepanelen blijven aantrekkelijk

Ondanks de invoering van terugleverkosten benadrukt Essent dat zonnepanelen nog steeds aantrekkelijk zijn. Gemiddeld verdien je zonnepanelen in 8 jaar terug, waarna ze nog 17 jaar stroom produceren. Dit levert een jaarlijkse besparing op van gemiddeld 600 euro.

Waarom terugleverkosten bij Essent?

Het is niet alleen Essent die terugleverkosten rekent. Energieleveranciers zoals Vattenfall, Eneco, BudgetEnergie en Vandebron hebben eerder al terugleverkosten ingevoerd. De reden hiervoor is dat teruggeleverde zonne-energie in de zomer minder waard is dan in de winter en het kost bedrijven geld om het overbelaste energienet in balans te houden.

Lees ook: Veel naaktslakken door natte voorjaar, hoe te bestrijden

Lees ook: Schade aan je auto door steenmarters voorkomen

Verduurzamingspot voor klanten

Essent introduceert ook een ‘verduurzamingspot’ van 500.000 euro voor bestaande klanten, wat neerkomt op 0,50 euro per huishouden. Klanten die deelnemen aan het loyaliteitsprogramma krijgen een aanbod op maat, waaronder kortingen op warmtepompen, laadpalen of zonnepanelen, en kunnen meedoen aan een proef met een thuisbatterij.

Terugleverkosten moet zorgen voor duurzamere energiemarkt

Met deze maatregelen streeft Essent ernaar om de energiemarkt duurzamer en betaalbaarder te maken voor al haar klanten.

Energieleveranciers zonder terugleverkosten: Wat zijn je opties?

Ben je op zoek naar een energieleverancier die geen terugleverkosten in rekening brengt? Gelukkig zijn er nog enkele energieleveranciers die deze extra kosten niet hanteren, wat voordelig kan zijn voor huishoudens met zonnepanelen.

Energieleveranciers zonder terugleverkosten

Hier zijn enkele energieleveranciers die momenteel geen terugleverkosten rekenen:

  • Coolblue Energie
  • Energiedirect
  • Powerpeers
  • Delta
  • Clean Energy
  • Alle Dynamische Leveranciers (zoals Zonneplan, Next Energy, ANWB Energie)

Deze leveranciers bieden contracten aan waarbij je geen kosten betaalt voor de stroom die je teruglevert aan het net. Dit kan een groot verschil maken in je jaarlijkse energiekosten als je zonnepanelen hebt. Het is verstandig om regelmatig de energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Dan weet je altijd of je nog goed zit of dat je beter kunt overstappen.

Waarom geen terugleverkosten?

Energieleveranciers die geen terugleverkosten rekenen, doen dit vaak om meer klanten aan te trekken die geïnteresseerd zijn in duurzame energieoplossingen. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn voor huishoudens die hun energierekening willen verlagen en tegelijkertijd willen bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Houd rekening met andere kosten

Hoewel deze leveranciers geen kosten voor het terugleveren van stroom rekenen, is het belangrijk om ook andere kosten in overweging te nemen. Dit kunnen hogere vaste leveringskosten of lagere terugleververgoedingen zijn. Het is daarom verstandig om een vergelijking te maken om te zien welke leverancier het beste bij jouw situatie past.

(C) Afbeelding van Admiral_Lebioda via Pixabay