Eurovisiesongfestival 2021

microfoon

Dit jaar is alweer de 65e editie van het Eurovisiesongfestival 2021. In 2019 won Duncan Laurence het songfestival met zijn lied Arcade, waardoor Nederland als gastland voor de volgende editie werd aanwezig. Vanwege de COVID-19-pandemie is het vorig jaar helaas afgelast, maar dit jaar wordt het evenement, zij het in aangepast vorm, toch gehouden in Rotterdam.

De eerste halve finale vindt plaats op woensdag 18 mei 2021, de tweede halve finale op donderdag 20 mei 2021. De finale is op zaterdag 22 mei 2021. De locatie van dit evenement is Ahoy Rotterdam. Zowel de halve finales als de finale worden live uitgezonden door AVROTROS in samenwerking met NPO en NOS. Het Eurovisiesongfestival 2021 wordt gepresenteerd door Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley en Nikkie de Jager.

Formule Eurovisie Songfestival

Zoals tegenwoordig gebruikelijk zijn er twee halve finales en één finale. Per halve finale kwalificeren zich tien landen voor de finale. De eerste halve finale vindt plaats op de dinsdag voorafgaande aan de finale en de tweede halve finale op de donderdag voor de finale. De finale wordt op zaterdag gehouden. De data voor dit jaar zijn 18 en 20 mei voor de halve finales en 22 mei voor de finale.

Het gastland, doorgaans de winnaar van de voorgaande editie, in dit geval dus Nederland, plaatst zich automatisch voor de finale. Ook de ‘Big Five’, de grootste sponsoren van het Songfestival, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zijn rechtstreeks geplaatst en hoeven dus niet mee te doen aan de halve finale.

Nadat het songfestival in 2020 is afgelast hebben veel landen ervoor gekozen om in 2021 dezelfde artiest of artiesten te sturen, maar dan wel met een nieuw nummer.

Nederlandse deelnemer songfestival

Voor Nederland doet dit jaar de in Suriname geboren Jeangu Macrooy mee met het nummer ‘Birth Of A New Age’. 

Jeangu begon met muziek toen hij voor zijn dertiende verjaardag een gitaar kreeg van zijn ouders. Hij vormde samen met zijn tweelingbroer Xillan een muzikaal duo. Op 20-jarige leeftijd verhuisde hij vanuit Suriname naar Nederland. Zijn debuutalbum ‘High On You’ werd genomineerd voor een Edison Pop Award. Sindsdien treedt hij veel op op Lowlands, North Sea Jazz en Eurosonic Noorderslag.

Bezoekers tijdens het Eurovisiesongfestival

Door de COVID-19-pandemie was het lang onduidelijk of er dit jaar wel toeschouwers bij het evenement aanwezig zouden mogen zijn. Een tijdje geleden werd duidelijk dat dit wel mogelijk was. Er mogen maximaal 3500 toeschouwers bij de zes repetities, twee halve finales en de finale aanwezig zijn. Deze toeschouwers moeten dan wel kunnen aantonen dat ze minder dan 24 uur daarvoor negatief zijn getest op corona. Mondkapjes zijn tijdens het evenement niet verplicht, alleen als de bezoekers naar of van hun plek gaan of naar het toilet moeten. Bezoekers mogen niet staan, ze krijgen allemaal een vaste zitplaats aangewezen.