Extra druk op al grote energievraag door mega-datacenter Facebook
Hoeveel energie zal het geplande mega-datacenter van Meta, het moederbedrijf van Facebook, in Zeewolde vragen? Dat is een prangende vraag op dit moment. De discussies daarover worden steeds feller. De Gemeenteraad gaat morgen stemmen over de komst van het datacenter.
Het is evident dat er datacenters nodig zijn in de digitaliseringsslag die nu plaatsvindt. Denk hierbij aan het streamen van video’s en de talloze foto’s die online worden opgeslagen. En dan natuurlijk niet te vergeten het hele dag videobellen met collega’s sinds de coronapandemie. De vraag neemt alleen nog maar toe en daarmee ook de noodzaak voor datacenters. Echter, Nederlands staat al voor een grote opgave voor wat betreft energietransitie. De vraag is dus wat gewenst is en wat niet.
Verdubbeling aantal datacenters
Op dit moment staan er al 3 hyperscale datacenters in Nederland. Naast Facebook bouwt Microsoft een tweede datacenter in Wieringermeer en is een nog onbekend partij geïnteresseerd in grond bij Appingedam in Groningen. Het aantal datacenters in Nederland kan dus in korte tijd zomaar verdubbelen.
Meta wil in Zeewolde een datacenter met 5 datahallen bouwen op een terrein van 166 hectare, ofwel 245 voetbalvelden groot. Dit zal naar verwachting van Facebooks moederbedrijf zorgen voor een energieverbruik van 1380 gigawattuur. Het bedrijf wil daarvoor groene energie verbruiken.
Duurzame energie
Het aantal gigawattuur is omgerekend evenveel als het stroomverbruik van 460.000 huishoudens. Als dit groen moet worden opgewerkt, dan zijn daar 115 windmolens van 4 megawatt voor nodig of een veld van 14 vierkante kilometer met zonnepanelen.
De 115 windturbines die nodig zijn, staat gelijk aan 10 procent van het totale vermogen aan windmolens die nu in Nederland beschikbaar zijn. Datzelfde geldt ongeveer voor het vereiste aantal zonnepanelen. Voor de energietransitie betekent dat dus dat er een enorme energievraag bij komt.
Er zijn eerder al afspraken gemaakt dat steeds meer elektriciteit duurzaam moet worden opgewerkt. Door deze datacenters zullen die doelen nu moeten worden verhoogd, omdat anders die extra elektriciteit door gas- en kolencentrales moet worden geproduceerd. En dat is nou net wat we niet willen. Het is overigens ook niet zo dat het datacenter onmiddellijk alle 1380 gigawattuur zal gebruiken. Dat zal langzamerhand oplopen. Het zal waarschijnlijk zo’n jaar of 10 duren voordat de volledige capaciteit zal worden bereikt.
Op en naast het datacenter kan zonne-energie worden opgewekt, maar de kans is groot dat veel ruimte in beslag zal worden genomen door technische installaties. In Zeewolde kunnen zowel op de daken als op de gevels en de grond zonnepanelen worden geplaatst. Dit zal echter maar slechts 51 gigawattuur per jaar opbrengen, slechts 4 procent van de totale vraag van het datacenter.
Vierde datacenter van Meta
Het nieuwe datacenter zal het vierde datacenter in Europa worden van het moederbedrijf van Facebook. Op dit moment staat er eentje in Ierland, eentje in Denemarken en eentje in Zweden. Het datacenter in Zeewolde moet onderdeel gaan uitmaken van de bredere infrastructuur van Facebook en moet de hele wereld gaan bedienen.
Als het datacenter er komt, dan zal niet automatisch in de buurt van Zeewolde extra groene energie worden opgewekt. De duurzame energie zal elders vandaan moeten komen. Bijvoorbeeld door op zee meer windenergie te produceren.
Restwarmte blijft een vraagstuk
Het datacenter produceert een hoop restwarmte. Deze restwarmte kan bijvoorbeeld voor de huishoudens in Zeewolde en Harderwijk worden gebruikt. Dan moet er wel een nieuw warmtenet voor het transporteren van de restwarmte worden aangelegd. Volgens critici blijft het nog jaren onzeker, of die er ook daadwerkelijk zal komen. Volgens de gemeente Zeewolde lijken die ontwikkelingen echter kansrijk. Mede doordat Meta deze restwarmte de eerste 20 jaar gratis ter beschikking stelt.
Pingback: Windmolens N34 bij Emmen lijken er toch te komen - InfoPortal