Finale play-offs naar zondag, FC Utrecht spant kort geding aan

voetbal-stadion-bal

De finale van de play-offs om Europees voetbal zouden plaatsvinden op zaterdag 22 mei 2021. Omdat Feyenoord de finale heeft gehaald en er op dat moment ook de finale van het Eurovisiesongfestival in Rotterdam plaatsvindt, heeft de KNVB besloten de finale te verplaatsen naar de zondag.

De finale van de play-offs wordt gespeeld tussen Feyenoord en FC Utrecht. Omdat Feyenoord de hoogst geplaatste club is in de reguliere competitie, speelt Feyenoord thuis. Precies op datzelfde moment vindt echt ook de finale van het Eurovisiesongfestival plaats. De burgemeester van Rotterdam, Aboutaleb, heeft besloten dat beide evenement niet tegelijkertijd plaats kunnen vinden, omdat er dan niet voldoende politie op de been kan zijn. De KNVB heeft daarom de finale van de play-offs verplaatst naar zondag 12.15 uur.

Bij het duel in De Kuip mogen 6.500 Feyenoord-supporters aanwezig zijn. Elke toeschouwer moet wel een negatieve corona-test kunnen laten zien.

Kort geding

FC Utrecht is woedend over deze beslissing en heeft aangegeven een kort geding aan te spannen tegen de voetbalbond.

Een woordvoerder van FC Utrecht geeft aan dat ze tot deze beslissing zijn gekomen, naar aanleiding van een eerdere mededeling van de KNVB over het verplaatsen van de finale. Dat zou in strijd zijn met de reglementen. FC Utrecht eist derhalve dat de reglementen worden nageleefd. 

Reglementaire 0-3

Het reglement luidt dat als de thuisclub, in dit geval Feyenoord, niet op de oorspronkelijke datum een geschikte tijd en locatie kan vinden, Utrecht een overwinning van 0-3 toegewezen moet krijgen.

De KNVB geeft als argument voor de wijziging dat de ingrijpende en nadelige gevolgen voor Feyenoord bij het niet inwilligen van het verzoek tot het verplaatsen van de finale van de play-offs veel groter zijn dan de gevolgen voor FC Utrecht als het wel verplaatst zou worden. 

FC Utrecht had ook vorig seizoen al problemen met een besluit van de KNVB, die bepaalde dat de bekerfinale, ook toen tegen Feyenoord, niet gespeeld zou worden vanwege corona. De club probeerde toen af te dwingen dat de finale alsnog gespeeld zou worden, maar dat bleek tevergeefs. Bovendien voelde Utrecht zich vorig seizoen ook al benaderd over hoe de competitie werd afgesloten. Willem II stond 5e en mocht deelnemen aan de voorronde van de Europa League, terwijl FC Utrecht met 3 punten minder 6e stond, maar met een wedstrijd minder en een beter doelsaldo. Als tegemoetkoming kregen ze wel € 600.000 uit het solidariteitsfonds van de KNVB.

Halve finales play-offs

FC Utrecht plaatste zich voor de finale van de play-offs door in de halve finale met FC Groningen af te rekenen (1-0). Feyenoord ontdeed zich met 2-0 van Sparta. De winnaar van de finale plaatst zich voor de tweede voorronde van het nieuwe Europese toernooi, de Conference League.