Finland treedt toe tot NAVO met hijsen van vlag op NAVO-verjaardag

navo landen vlaggen

Op dinsdag treedt Finland officieel toe tot de NAVO, met de hijsing van de Finse vlag op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Dit meldt secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Finland deelt een 1.340 kilometer lange grens met Rusland en is daarmee de kwetsbaarste van de twee aspirant-lidstaten. Volgens Stoltenberg is de toetreding van Finland een goede zaak voor de veiligheid van Finland, Noord-Europa en de NAVO als geheel. Zweden wilde ook toetreden, maar wacht nog op goedkeuring van Turkije en Hongarije. Finland en Zweden wilden samen toetreden, maar lieten elkaar los toen duidelijk werd dat Turkije zijn positie ten opzichte van Zweden niet op korte termijn zal veranderen.

De toetreding van Finland vindt plaats op de 74e verjaardag van de NAVO en wordt gezien als een succes van premier Sanna Marin, die vandaag de nationale verkiezingen verloor. In reactie op de toetreding van Finland heeft Rusland laten weten de grensstreek met Finland militair te versterken.

Wat is de NAVO?

De NAVO, oftewel de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, is een militair bondgenootschap dat in 1949 werd opgericht om de veiligheid van Europa te waarborgen. De NAVO heeft momenteel 30 lidstaten en heeft als doel om vrede en stabiliteit te bevorderen door middel van collectieve defensie.

Wat is het doel van de NAVO?

Het belangrijkste doel van de NAVO is om haar leden te beschermen tegen externe bedreigingen. Dit betekent dat als een NAVO-lidstaat wordt aangevallen, alle andere lidstaten te hulp zullen schieten. Dit wordt het principe van collectieve defensie genoemd. Daarnaast streeft de NAVO naar het bevorderen van democratie, mensenrechten en de rechtsstaat.

Wat zijn de taken van de NAVO?

De NAVO heeft verschillende taken, waaronder het voeren van militaire operaties en het ontwikkelen van strategieën om bedreigingen voor de veiligheid van de lidstaten te verminderen. Zo heeft de NAVO bijvoorbeeld bijgedragen aan de stabilisatie van de Balkanregio na de oorlog in voormalig Joegoslavië en heeft het bondgenootschap ook militaire operaties geleid in Afghanistan.

Hoewel de NAVO voornamelijk gericht is op het waarborgen van de veiligheid van Europa, heeft het bondgenootschap ook partnerschappen met andere landen en organisaties over de hele wereld om mondiale uitdagingen aan te pakken.

Kort samengevat, de NAVO is een militair bondgenootschap dat zich richt op het bevorderen van vrede en stabiliteit door middel van collectieve defensie en het ontwikkelen van strategieën om bedreigingen voor de veiligheid van haar lidstaten te verminderen.