Formule 1 Zandvoort gaat definitief door

formule-1-ziggo-ferrari

De Formule 1-race van op het circuit van Zandvoort, zoals die gepland staat voor zondag 5 september 2021, gaat definitief door. Milieugroepering Mobilisation for the Environment had een proces aangespannen om de race niet door te laten gaan, maar de rechter heeft de bezwaren van tafel geveegd.

Van de stikstofberekeningen op basis waarvan de provincie Noord-Holland een natuurvergunning heeft afgegeven zou volgens de milieuactivisten niks van kloppen. De groep had daarom een rechtszaak aangespannen, echter heeft de rechter de vergunning niet geschorst.

De advocaat van de milieugroepering had eerder voorgesteld om het F1-evenement in Zandvoort desnoods zonder publiek door te laten gaan. Dat zou volgens hem een handreiking van de milieugroepering zijn. Dit werd echter meteen door de organisatie van de Grand Prix Zandvoort en de provincie Noord-Holland afgewezen.

Het F1-evenement in Zandvoort begint vrijdag 3 september 2021 en duurt 3 dagen. De race zelf is op zondag 5 september.

Kopzorgen F1 Zandvoort

Ondanks het groene licht voor de eerste F1-race in Zandvoort sinds 1985, eerst van het kabinet en nu van de rechter, zijn er echter nog wel kopzorgen over het dreigende tekort. Doordat de capaciteit wegens corona niet volledig mag worden benut, zijn er te weinig inkomsten, waardoor een tekort dreigt. Oorspronkelijk was het een voorwaarde om geen verlies te lijden, maar daar lijkt dus nu door de beperkingen niet aan kunnen te worden voldaan. 

Uit de haalbaarheidsstudie die de gemeente Zandvoort en het circuit in 2017 lieten uitvoeren bleek al dat een terugkeer van de F1 naar Zandvoort een zeer kostbare onderneming zou zijn. Bij volle tribunes op alle 3 dagen zou de race budgetneutraal georganiseerd kunnen worden. Nu de tribunes slechts voor tweederde gevuld mogen worden en er geen overnachtingen plaats mogen vinden, moet de organisatie het gat op een andere manier dichten. Een van die opties is dat sponsors en partners van de F1 race het tekort eenmalig aanvullen.