Geen houten paard meer op de draaimolen

houten paard draaimolen carousel - InfoPortal

Wellicht herinner je je nog de vrolijke ritjes op een houten paard of leeuwtje in de draaimolen. Toch waarschuwt dierenrechtenorganisatie PETA dat dit schijnbaar onschuldige plezier een verkeerd beeld kan geven over dieren. Hier lees je waarom, en hoe verschillende partijen hierop reageren.

Kinderen en de draaimolen: onschuldig vermaak of verkeerd beeld?

Volgens PETA horen houten paarden, varkens, of olifantjes niet thuis in de draaimolen. De organisatie benadrukt dat dit soort entertainment invloed heeft op hoe we denken over deze dieren. Sascha Camilli van PETA stelt: “We willen benadrukken dat dit soort entertainment moet veranderen. Kinderen kunnen beter genieten van een ritje in auto’s en vliegtuigjes, dat is een beter alternatief.”

Oproep PETA over houten paard niet zonder kritiek

De oproep van PETA valt echter niet bij iedereen in goede aarde. Uitbaters van draaimolens en zelfs pretparken vinden dat PETA te ver gaat. Een woordvoerder van een sprookjespark zegt: “Mogen kinderen straks ook niet meer spelen met een stokpaard of pluche dierenknuffel? Ik denk dat er andere misstanden zijn die meer aandacht verdienen.”

Ook Tiny Vermolen van Vermolen Kermis Nostalgie vindt de oproep van PETA overdreven. “We hebben het over houten of kunststof dieren; dierenleed is hier niet aan de orde.” Hij suggereert dat PETA beter aandacht kan besteden aan andere vormen van dierenleed, zoals bij paardenwedstrijden.

Reactie pretparken op PETA’s standpunt over het houten paard

Verschillende pretparken laten weten de discussie nauwlettend te volgen. De Efteling meldt dat ze vooralsnog niets zullen aanpassen. Toverland waardeert de inzet van organisaties zoals PETA voor dierenwelzijn en sluit toekomstige aanpassingen aan hun nostalgische carrousel niet uit. Slagharen, waar veel kunststof-paardjes hobbelen, volgt de ontwikkelingen met belangstelling maar heeft het onderwerp nog niet eerder besproken.

Kortom, de discussie over dieren in de draaimolen blijft voorlopig voortduren, met verschillende standpunten en meningen.

Draaimolenrel Efteling: Peta’s oproep en verdeelde reacties

Een recente oproep van Peta om houten paardjes en andere diertjes uit draaimolens te verbannen, heeft de gemoederen flink doen oplopen. Maar niet iedereen is het eens met de aanpak van de dierenrechtenorganisatie. Ontdek hier de verdeelde meningen over deze opvallende campagne.

Dierenwelzijnsorganisaties kritisch op Peta

De oproep van Peta om de Efteling te adviseren te stoppen met dieren in draaimolens heeft niet alleen bij het grote publiek, maar ook bij andere dierenwelzijnsorganisaties reacties opgeroepen. De Dierenbescherming en Wakker Dier nemen afstand van Peta’s voorstel en vinden dat de campagne polarisatie bevordert en de aandacht afleidt van urgente dierenwelzijnskwesties.

Peta’s argumenten en reacties van andere organisaties

Peta benadrukt dat draaimolens met dieren het idee kunnen geven dat dieren louter voor ons vermaak bestaan. Voorgestelde alternatieven voor draaimolenfiguren zijn autootjes, vliegtuigjes, bulldozers en andere fantasievolle elementen. De Dierenbescherming noemt de campagne echter een afleiding van echte dierenwelzijnsproblemen, terwijl Wakker Dier zich richt op grotere misstanden in de voedingsindustrie en overheid.

Kritiek op Peta’s aanpak

Critici, waaronder filosoof Stine Jensen en Animal Heroes, bekritiseren Peta’s aanpak als overdreven. Ze wijzen erop dat de focus op draaimolens met fictieve dieren afleidt van daadwerkelijk dierenleed, zoals dat gezien wordt bij hun eigen inzet in gebieden waar dieren in nood verkeren.

Medestanders van Peta en kritiek op andere organisaties

Niet iedereen is het oneens met Peta’s voorstel. Animal Rights begrijpt de erfenis van traditionele draaimolenfiguren, zoals lachende varkentjes op transportvrachtwagens. Ook wordt de Dierenbescherming bekritiseerd door Animal Rights vanwege het ‘Beter Leven-keurmerk’, dat volgens hen schadelijker zou zijn dan Peta’s campagne.

Verdeelde meningen over Peta’s draaimolenrel

Hoewel Peta’s oproep tot het verwijderen van dieren uit draaimolens veel aandacht heeft getrokken, zorgt deze voor verdeelde meningen. De discussie roept vragen op over de effectiviteit van dergelijke campagnes en de prioriteiten in de strijd voor dierenwelzijn.

Grappige reacties op Social Media op houten paard bericht

Ook op Social Media wordt er volop gespot met het bericht dat Peta het houten paard in de draaimolen wil verbieden. Hieronder een aantal grappige berichten:

  • “Nadat houten paarden niet meer op de kermis in de draaimolen mogen staan omdat dat ‘een verkeerd beeld geeft aan kinderen’ heb ik net mijn wc eend in de sloot gegooid. Ik wil niet dat kinderen straks denken dat eenden op de grond naast de wc horen natuurlijk!”
  • “Na alle commotie over het houten paard deze week heb ik besloten om de wc eend maar te voeren voordat ze daar over gaan zeuren dat die gevoelens kunnen hebben.”
  • “In navolging op de commotie die is ontstaan over het houten paard, heb ik na 40 jaar met tranen in mijn ogen het vogeltje in de koekoeksklok vrijgelaten.”
  • “Dankzij de dierenrechtenorganisatie Peta Nederland, die bang zijn dat kinderen verkeerde beeld krijgen door houten draaimolenpaardjes en dat dieren voor onze entertainment is…..kunnen deze houten paarden weer genieten van de vrijheid… Er is een weiland waar gepensioneerde draaimolenpaarden van hun oude dag mogen genieten.”
  • “Er komt straks ook palliatieve zorg voor de neergeschoten kleiduiven.”
  • “De afgedankte computermuizen wordt inmiddels wel een heuse plaag; vooral de draadloze zijn moeilijk in hun kooi te houden.”
  • “Er komt een zorginstelling voor hamsters met een burnout van de Appie Heijn. Ook is daar plaats voor badeendjes naast de 4 paarden van het schaakspel. En de pluche knuffeldieren hebben een hele grote zaal om daar te rusten van al het geknuffel. En tot slot wil ik meegeven dat er nog enkele plekken vrij zijn voor de tijgernootjes.”

(C) Afbeelding van ustm66 via Pixabay