Groeiende aantal wolven in Drenthe

wolven wolf - InfoPortal

Het aantal wolven in Drenthe en specifiek in het natuurgebied van het Drents-Friese Wold heeft een opmerkelijke groei doorgemaakt. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de groep nu bestaat uit twee volwassen wolven en acht welpen, waardoor dit de grootste roedel van Nederland is. Deze toename is een significante ontwikkeling in de monitoring van wolvenpopulaties in ons land.

Wolven DNA-onderzoek onthult meer

Volgens de laatste Voortgangsrapportage wolf van BIJ12, een organisatie die namens Nederlandse provincies de wolvenpopulaties volgt, zijn de jonge welpen via DNA-tests geïdentificeerd. Interessant is dat één van de nakomelingen de roedel lijkt te hebben verlaten en betrokken was bij wolvenaanvallen in Nedersaksen, Duitsland.

Wolven leven in het grensgebied

De roedel bevindt zich op de grens van Drenthe, Friesland en Overijssel, een gebied dat zowel uitgestrekte natuur als landbouwgronden bevat. Het DNA-onderzoek toonde ook aan dat de roedelleden gezamenlijk hebben gegeten tijdens verschillende aanvallen, wat wijst op een sterke sociale structuur binnen de groep.

Lees ook: Drenthe Loopfestijn: Belangrijk nieuws voor bewoners langs het parcours!

Lees ook: Alles over het Chinese elektrische automerk BYD: Een revolutie in de automarkt

Verschillen met andere roedels

In tegenstelling tot de wolvenroedel in Midden-Drenthe, die minder vaak vee aanvalt, heeft de roedel in het Drents-Friese Wold meer aanvallen op landbouwdieren geregistreerd. Ondanks een groter territorium lijkt deze roedel een grotere impact te hebben op de lokale landbouw, met een hoger aantal schademeldingen tot gevolg.

Schade door wolvenaanvallen

Tussen oktober en februari heeft BIJ12 73 meldingen ontvangen van wolvenaanvallen in Drenthe, waarvan 64 bevestigd werden door DNA-analyse. Deze aanvallen waren voornamelijk gericht op schapen, maar ook geiten, een minipaard, een Galloway-koe en een kalf waren slachtoffer.

Wolvenpopulatie in Nederland

Nederland herbergt momenteel negen wolvenroedels; twee in Drenthe en de overige op de Veluwe. Daarnaast is er een mannelijke wolf gevestigd op de Utrechtse Heuvelrug en zwerven negen andere wolven voornamelijk door het midden en zuiden van het land. In totaal is het aantal wolven in Nederland gegroeid van 26 naar 51 in de laatste rapportageperiode.

Toename wolvenpopulatie

De groei van de wolvenpopulatie in het Drents-Friese Wold is een belangrijke indicator van de natuurlijke ontwikkeling van deze soort in Nederland. Hoewel de aanwezigheid van wolven uitdagingen met zich meebrengt, vooral voor de landbouw, biedt het ook kansen voor natuurliefhebbers en onderzoekers om deze majestueuze dieren in hun natuurlijke habitat te observeren en te bestuderen. Voor meer informatie over wolven in Nederland en veiligheidsmaatregelen voor vee, bezoek de website van BIJ12.

Met de juiste beheersstrategieën en voortdurend onderzoek kunnen we een evenwicht vinden tussen de belangen van de landbouw en de conservatie van wolven in Nederland.

Wolven voor in Zuidoost Drenthe

Er komen ook wolven voor in Zuidoost-Drenthe. Volgens recente rapportages en monitoring van wolvenactiviteit in de regio is gebleken dat er in Zuidoost-Drenthe zelfs welpen zijn geboren. Dat duidt op de aanwezigheid van een gevestigde roedel in dit gebied. Dit markeert de eerste keer dat er welpen zijn geboren sinds de terugkeer van de wolf in Nederland na meer dan 150 jaar afwezigheid .

(C) Afbeelding van Alexa via Pixabay