Het Geheim van Haastrecht onthuld

infoportal - het geheim van haastrecht - streng geheim

Het goed bewaarde Geheim van Haastrecht is onthuld. Het Geheim van Haastrecht blijkt een fascinerend dagboek van Paulina Bisdom van Vliet. Op de speciale dag ter ere van Paulina, aangekondigd door Ancora Dupain, de voorzitter van de stichting die dit mysterieuze pakket al honderd jaar bewaarde, kwamen afgelopen vrijdagmiddag 8 september 2023 tussen de achthonderd en duizend nieuwsgierige Haastrechters samen om de onthulling bij te wonen.

Tagebuch

Het dagboek, met een stevige, rode kaft waarop het woord “Tagebuch” prijkt, herbergt dagelijks wijze spreuken en citaten. Dupain beschrijft het treffend als “een weerspiegeling van haar leven, een kijkje in haar innerlijke wereld en een verzameling herinneringen aan dierbaren.”

De reis door dit dagboek begint op 1 januari 1882, het jaar dat als het moeilijkste in haar leven wordt beschouwd. Kort daarvoor, op 21 september 1881, verloor ze haar echtgenoot. “Ze ervoer diepgaand verdriet en eenzaamheid, maar vond troost in haar geloof in God.” Dit kostbare dagboek zal binnenkort te bewonderen zijn in het museum van Paulina Bisdom van Vliet, gevestigd in Haastrecht.

Mysterieus pakket

In het dorp circuleerden al jarenlang verschillende verhalen over de inhoud van dit mysterieuze pakket. Geruchten varieerden van “Misschien is het wel een schat” tot “Er zitten kostbare juwelen in” en “Het bevat persoonlijke onthullingen.” In de podcast “Het Geheim van Haastrecht” ontdek je meer van deze intrigerende speculaties.

Een andere theorie suggereerde dat Paulina mogelijk bekentenissen zou doen over een buitenechtelijk kind. De bekende royalty-watcher Justine Marcella speculeerde zelfs of Trijntje, het kind van de tuinman met wie Paulina nauw contact had, wellicht buiten het huwelijk geboren was.

Podcastserie “Het Geheim van Haastrecht”

Lieuwe van Slooten, namens Omroep West, heeft een boeiende podcast gemaakt over “Het Geheim van Haastrecht” en is verbaasd over de inhoud. Hij merkt op: “Voor de podcast heb ik wellicht met de halve bevolking van Haastrecht gesproken, maar dit was volledig nieuw voor mij. Het toont aan dat Paulina Bisdom van Vliet een dame was met een buitengewoon karakter.”

Paulina Bisdom van Vliet stamde af van een welvarende patriciërsfamilie. Haar opa, vader en echtgenoot bekleedden allemaal het ambt van burgemeester in Haastrecht. Ook eerdere generaties hadden politieke macht in de regio. Paulina zelf overleed in 1923. Naast haar huis liet ze nog iets anders na aan de Haastrechtse gemeenschap: een mysterieus verzegeld pakket dat pas honderd jaar na haar overlijden mocht worden geopend. Dit langverwachte moment vond plaats op 1 juni, met de grote onthulling op vrijdag 8 september. Nieuwsgierige Haastrechters telden ongeduldig af naar deze bijzondere dag.

In de zesdelige podcastserie “Het Geheim van Haastrecht” gaat journalist Lieuwe van Slooten op zoek naar de nalatenschap van Paulina Bisdom van Vliet. Je kunt de podcast “Het Geheim van Haastrecht” vinden op gangbare podcast-platforms zoals Apple Podcasts of Spotify. Abonneer je om geen enkele aflevering te missen van deze boeiende reis door het mysterieuze verleden van Haastrecht.