Hoe banken winsten boeken, zelfs in tijden van economische neergang
Misschien vraag je je af hoe banken zulke hoge winsten behalen, terwijl de economie krimpt en er wereldwijde spanningen zijn. Grote Nederlandse banken, zoals ABN Amro en ING, zien echter nog geen negatieve effecten van de huidige situatie op hun winstcijfers.
Indrukwekkende winsten van banken in ongunstige economische tijden
Bij ABN Amro sprong de nettowinst in het derde kwartaal van dit jaar met maar liefst 42% omhoog, uitkomend op 2,2 miljard euro over de eerste negen maanden van het jaar. Dit werd vooral toegeschreven aan hogere rente-inkomsten en een toename in het verstrekken van hypotheken en bedrijfsleningen. Over dezelfde periode noteerde ABN Amro in het derde kwartaal een winst van 759 miljoen, een stijging van 2% ten opzichte van het voorgaande jaar.
Recentelijk verdubbelde ING voor het tweede opeenvolgende kwartaal haar winst. In het eerste kwartaal van dit jaar zelfs verdrievoudigde de winst. ING kondigde daarbij aan extra voordelen te bieden aan aandeelhouders door 2,5 miljard euro aan eigen aandelen in te kopen, wat leidt tot hogere winstuitkeringen voor beleggers.
Belangrijke punten van zorg in de economie
Ondanks deze opvallende prestaties benadrukken ABN Amro en ING de potentiële negatieve effecten van de oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten. ABN’s topman Swaak merkt op: “Momenteel ondervinden we daar nog geen concrete problemen van, maar als het conflict zich uitbreidt naar aangrenzende landen, kan dit mogelijk gevolgen hebben voor de olieprijzen.” Hoge olieprijzen kunnen de economie sterk remmen.
Veranderingen in spaarrente en -gedrag
De spaarrente bij de drie grootste Nederlandse banken (ING, ABN Amro en Rabobank) ligt nu tussen 1,5 en 2 procent. ABN Amro merkt dat klanten hun spaargeld verschuiven naar producten die hogere rendementen bieden. ING meldt dat zij gemiddeld de hoogste spaarrente in Nederland aanbieden.
Ondanks deze verschillen hebben spaarders maar beperkt de neiging om over te stappen naar concurrerende spaarbanken. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) kondigde daarom recentelijk een onderzoek aan naar de Nederlandse spaarmarkt, hoewel ING en ABN Amro van mening zijn dat de concurrentie voldoende is.
Het Belgische spaaralternatief
België presenteerde een alternatief voor lage spaarrentes door spaarders aan te moedigen te investeren in staatsobligaties. Een groot aantal Belgen investeerde in deze spaarbons. Hoewel een deel van het spaargeld verhuisde naar beleggingsrekeningen, benadrukte ING België dat de impact van deze initiatieven op het totale spaargeld relatief beperkt bleef.
Dat landen zoals België spaarders stimuleren om de spaarrente te verhogen, is een interessante aanpak. Elk land neemt zijn eigen beslissingen om hun economie te ondersteunen. Dit initiatief heeft in België alvast veel spaargeld in spaarbons doen stromen.