Hoe herken je een oplichter op Marktplaats?

infoportal - oplichting op marktplaats - cybercrime

Advertenties plaatsen op Marktplaats is simpel, maar helaas maakt dit het ook gemakkelijk voor oplichters om toe te slaan. Ontdek hier hoe je oplichting herkent en welke maatregelen Marktplaats neemt om zowel kopers als verkopers te beschermen.

Trucs bij Marktplaats oplichting

Oplichters bedienen zich van verschillende trucs om argeloze mensen te misleiden. Dagelijks komen er zo’n 70 aangiftes binnen. Hier zijn enkele veelvoorkomende trucs:

1. Verkoper woont afgelegen

Een verkoper biedt de optie ‘Verzenden of ophalen’ aan, maar de ophaallocatie is een afgelegen Waddeneiland. Dit verhoogt het risico dat het pakket nooit aankomt.

2. Tikkie-fraude en 1-cent-betalingen

Een ‘koper’ vraagt om een Tikkie-betaling of creditcardbetaling van 1 cent via WhatsApp. Dit is een truc om nagemaakte betaalomgevingen te gebruiken en zo toegang te krijgen tot je betaalgegevens.

3. ID aftroggelen voor identiteitsfraude

Wees voorzichtig met het delen van foto’s van je identiteitsbewijs, bankafschrift of bankpas. Oplichters kunnen deze informatie gebruiken voor identiteitsfraude.

4. Nep-sms’jes bij Gelijk Oversteken Service (GOS)

Oplichters sturen nep-sms’jes naar verkopers die gebruikmaken van de Gelijk Oversteken Service. Deze berichten lijken van Marktplaats te komen en bevestigen een betaling die nooit heeft plaatsgevonden.

5. Valse website voor verzendlabel

Als je een verzendlabel ontvangt van de koper, wees dan alert. Dit kan een link bevatten naar een nagemaakte website, waarop de oplichter probeert je betaalgegevens te achterhalen.

Veilig handelen: wat doet Marktplaats zelf?

Marktplaats heeft enkele maatregelen genomen om gebruikers te beschermen, maar veel mensen maken er nog te weinig gebruik van. Hier zijn enkele veiligheidsmaatregelen:

1. Gelijk oversteken

Marktplaats biedt de dienst ‘Gelijk Oversteken’ aan, waarbij de koper niet rechtstreeks aan de verkoper betaalt, maar aan een derde partij. Hoewel het optioneel is, kan het helpen oplichting te voorkomen.

2. Gebruikersbeoordelingen

Marktplaats toont sterrenbeoordelingen en ervaringsberichten. Let hierop, maar besef dat deze geen garantie vormen. Bekijk ook beoordelingen van kopers, niet alleen verkopers.

3. Tweefactorauthenticatie

Stel tweefactorauthenticatie in om je account extra te beveiligen. Dit voorkomt dat oplichters gehackte accounts gebruiken voor malafide praktijken.

4. Identiteit controleren

Marktplaats biedt de mogelijkheid om verkopers te laten identificeren, maar dit is op vrijwillige basis. Let op groene vinkjes bij ‘Telefoonnummer gecontroleerd’, ‘Bankrekening gecontroleerd’, en ‘ID gecontroleerd’.

5. Rapportagesysteem

Gebruik het linkje onder verdachte advertenties om deze direct aan Marktplaats te melden. Hoewel effectief, heeft dit systeem een zwakke plek bij advertenties geplaatst tussen middernacht en 08.00 uur.

Kenmerken van een nepadvertentie op Marktplaats

Bescherm jezelf door verdachte kenmerken te herkennen:

1. De advertentie

  • Zeer lage prijs: wees alert op aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn.
  • Extra voorzichtig bij elektronica en tickets.
  • Controleer beoordelingen en rapporteer verdachte advertenties.

2. De identiteit

  • Google de verkoper en zoek op sociale media.
  • Check of de verkoper bekend is bij de politie.
  • Upload foto’s van het aangeboden artikel via images.google.com.

3. Contact en betaling

  • Gebruik het berichtensysteem van Marktplaats.
  • Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie.
  • Betaal bij voorkeur met veilige methoden zoals PayPal of Gelijk Oversteken.

Toch opgelicht op Marktplaats?

Doe aangifte bij de politie en vraag gegevens van de oplichter op bij je bank als het geld niet terugkomt. Bescherm jezelf en wees alert tijdens elke transactie op Marktplaats.