Houtskool of briketten, wat is het verschil?

infoportal - houtskool briketten bbq barbecue barbeque

Als je een barbecueliefhebber bent, kan het kiezen tussen houtskool en briketten een cruciale beslissing zijn voor je grillervaring. Elk type brandstof heeft zijn eigen kenmerken en invloed op de smaak van je heerlijke gerechten. Laten we eens dieper ingaan op de verschillen tussen deze twee.

Je type barbecue kennen

Voordat je een keuze maakt tussen houtskool en briketten, is het van belang te weten welk type barbecue je bezit. Niet elke barbecue is geschikt voor beide brandstoffen. Briketten kunnen bijvoorbeeld de keramische laag van sommige barbecues beschadigen. Voor een snelle start, is houtskool een goede keuze, terwijl briketten zorgen voor een langdurige en constante hitte.

Lees ook: Waarom verkleuren bladeren in de herfst en vallen ze van de bomen?

Grillstijl: snel versus langdurig

Jouw grillstijl is ook van belang. Wil je snel grillen of juist voor langere tijd een gelijkmatige temperatuur behouden? Houtskool, een verkoolde vorm van hout, brandt intens en snel zonder toevoegingen. Dit maakt het perfect voor direct grillen op hoge temperaturen, ideaal voor het snel dichtschroeien van vlees. Wil je echter een ‘low & slow’ aanpak, dan zijn briketten meer geschikt. Deze geperste houtskoolresten branden langer en regelmatiger, ideaal voor een lange barbecue-sessie.

Houtskool: snelheid en intensiteit

Houtskool, vrij van toevoegingen, bereikt al binnen 20 minuten een temperatuur van 500 °C. Het is perfect voor snelle en intense grillsessies op een open barbecue. Voor slow cooking, vooral op een kamado, is White Quebracho-houtskool ideaal vanwege zijn langere brandtijd.

Briketten: langdurige warmte

Briketten, vervaardigd uit vergruisde houtskoolresten met een bindmiddel, branden langer maar minder intens dan het kool. Hoewel ze goedkoper zijn, produceren ze meer as. Ze zijn geschikt voor langdurige sessies op een open houtskoolbarbecue maar dienen niet te worden gebruikt op een kamado vanwege mogelijke schade aan de keramische laag.

Samenvattend: houtskool versus briketten

Houtskool:

✅ Snel op temperatuur.
✅ Weinig as.
✅ Geschikt voor direct en indirect grillen op een houtskoolbarbecue of kamado.
❌ Brandt sneller dan briketten op een open barbecue.

Briketten:

✅ Blijft constant op hoge temperatuur.
✅ Voordeliger dan houtskool.
✅ Geschikt voor langdurig barbecueën op een houtskoolbarbecue.
❌ Duurt langer om op te warmen dan houtskool.
❌ Niet geschikt voor een kamado.

Dit uitgebreide overzicht zou je moeten helpen bij het maken van de juiste keuze tussen kool en briketten voor jouw grillbehoeften. Het hangt uiteindelijk af van je persoonlijke voorkeuren, je type barbecue en het gewenste grillresultaat. Happy grilling!