In de winter all-season banden of winterbanden?
Banden waarmee je het hele jaar door kunt rijden zonder dat je de banden moet wisselen klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Maar toch is dat mogelijk, namelijk met all-season banden, ook wel all weather banden of vierseizoenenbanden genoemd.
De keuze voor winterbanden of all-season banden, hangt eigenlijk af van de situatie. Als je alleen in Nederland rijdt en je bent niet afhankelijk van je auto, dan zijn all-season banden een uitstekend alternatief.
Geen volwaardige vervanger
Even voor de duidelijkheid, all-season banden zijn geen volwaardige vervanger voor winterbanden. Ze zijn een mix tussen winterbanden en zomerbanden, ze zitten er eigenlijk tussen in. Bij winterse temperaturen blijven ze zacht en bij zomerse temperaturen hard. Ze presteren in de winter minder dan echte winterbanden, maar aanzienlijk beter dan zomerbanden.
Als je op wintersport gaat of onder echte winterse omstandigheden rijdt, dan zijn winterbanden zeker aan te bevelen.
All-season banden in het buitenland
Ga je naar het buitenland, let dan goed op welke all-season band je gebruikt. Niet alle all-season banden zijn namelijk in elk land waar een winterbandenplicht geldt wettelijk goedgekeurd als winterband. Niet alle all-weather banden zijn namelijk geschikt om op een besneeuwde bergpas te rijden.
In Duitsland en Oostenrijk zijn all-season banden ook toegestaan. In Duitsland zijn tot 31 september 2024 alleen banden met het M+S symbool toegestaan. Dit M+S symbool staat voor modder en sneeuw. Deze banden moeten dan wel voor 31 december 2017 zijn geproduceerd. Is de band later geproduceerd, dan moet er naast het M+S symbool ook het alpine symbool (berg met sneeuwvlok) op staan. Dat is in Oostenrijk al verplicht.
In andere landen, zoals Italië, Kroatië, Tsjechië en Slowakije zijn in de winter alleen winterbanden toegestaan. Ga je naar het buitenland, controleer dan altijd vooraf wat daar is toegestaan, om onaangename verrassingen te voorkomen.
All-season banden in Nederland
Ga je niet naar het buitenland, maar ben je voor je werk wel veel onderweg met je auto? Dan zijn winterbanden ook zeker aan te raden. All-season banden zijn namelijk geen volwaardige winterbanden. Voor een betere grip, dus voor je eigen veiligheid, is het daarom beter om te kiezen voor winterbanden in de winter.
De voordelen van all-season banden
Doordat all-season banden een goede mix zijn tussen zomer- en winterbanden blijft het rubber bij winterse omstandigheden zacht. Hierdoor hebben ze bij een zachte winter voldoende grip. In het gematigde Nederlandse klimaat bieden ze daarom over het algemeen genoeg grip, behalve bij extreme winters. Ligt er echter een dik pak sneeuw, dan zijn echte winterbanden wel aan te raden.
De nadelen van all-season banden
Zoals al eerder gemeld zijn all-season banden geen winterbanden, ze presteren onder winterse omstandigheden minder dan de klassieke winterband, maar toch nog altijd vele malen beter dan zomerbanden. Ze zijn echter niet geschikt om in de sneeuw te rijden, omdat ze daarin minder grip hebben. Ga je op wintersport, plaats dan echte winterbanden onder je auto.
Rijd je echt veel in je auto, meer dan 20.000 kilometer, dan kun je beter kiezen voor zomer- en winterbanden. De all-season band slijt namelijk sneller als je veel rijdt. Het is dan veiliger (en goedkoper) om een setje banden voor in de zomer en een setje banden voor in de winter te nemen.
Bij hoge zomerse temperaturen zijn all-season banden minder veilig dan echte zomerbanden. Bij een noodstop vanaf 100 km per uur is de remweg van een all-season band bijna 1,5 keer zo lang vergeleken met een zomerband. Bovendien reageert een all-season band minder goed op stuurbewegingen.
Pingback: Zijn winterbanden verplicht? - InfoPortal
Pingback: All season banden: zijn ze goed voor jou en mag je ermee rijden in Nederland? - InfoPortal