Instagram gaat naaktfoto’s blurren om gebruikers te beschermen

instagram naaktfoto's blurren - social media - infoportal

Instagram werkt aan een nieuwe tool om automatisch naaktfoto’s te blurren in privéberichten, dus automatisch onscherp te maken. Deze tool wordt binnenkort standaard ingeschakeld voor minderjarige gebruikers, zo kondigt het platform aan.

Misbruik van naaktbeelden tegengaan

Deze maatregel komt voort uit de wens om jongeren te beschermen tegen het misbruik van naaktfoto’s en het fenomeen van sextortion, waarbij slachtoffers worden gechanteerd met compromitterende foto’s.

Hoe werkt het?

Hoe werkt het? Als je een naaktfoto probeert te verzenden via een privébericht, krijg je eerst een melding waarin je wordt gevraagd om te bevestigen dat je dit echt wilt doen. De ontvanger krijgt vervolgens een onscherpe versie van de afbeelding te zien en kan zelf beslissen of hij of zij de originele foto wil bekijken. Instagram benadrukt dat gebruikers niet verplicht zijn om te reageren op dit soort berichten. Bovendien zijn er opties beschikbaar om de afzender te blokkeren en de chat te rapporteren.

Lees ook: Binnenkort kun je zelf stickers maken in WhatsApp

Toenemende kritiek

Sociale mediaplatforms, waaronder Instagram, staan onder toenemende kritiek vanwege hun aanpak van de bescherming van minderjarige gebruikers. Meta, het moederbedrijf van Instagram en Facebook, is zelfs door meerdere Amerikaanse staten aangeklaagd wegens vermeend gebrek aan bescherming tegen online misbruik door pedofielen.

Lees ook: Twitter waarschuwt gebruikers voor verhitte gesprekken

Meerdere stappen

Instagram benadrukt dat dit slechts een van de stappen is die zij nemen om jongeren te beschermen. Het platform is ook bezig met de ontwikkeling van andere tools, hoewel de details daarvan nog niet bekend zijn.

Deze nieuwe tool van Instagram is een welkome toevoeging aan de inspanningen om de online veiligheid van jongeren te verbeteren. Door automatisch naaktfoto’s te blurren, wordt de drempel verhoogd voor mensen die kwaadwillig gedrag willen vertonen. Hopelijk zullen deze maatregelen bijdragen aan een veiligere online omgeving voor ons allemaal.

Naaktfoto’s blurren

Met de introductie van deze nieuwe tool zet Instagram een belangrijke stap in de richting van een veiligere online omgeving voor jongeren. De drempel voor misbruik wordt hoger gelegd door naaktfoto’s automatisch te blurren. Tevens worden gebruikers beter beschermd tegen potentieel schadelijke inhoud. Laten we hopen dat deze maatregelen bijdragen aan een positieve verandering en aan een veiliger digitaal landschap voor ons allemaal.