Investeringsimpuls van €17 miljoen brengt verhuizing Bibliotheek Emmen dichterbij

Paviljoenpand Mondriaanplein Emmen Drenthe Bibliotheek Facet - InfoPortal

De geplande verhuizing van bibliotheek Facet naar een centrale locatie in Emmen heeft een grote stap voorwaarts gemaakt dankzij een substantiële investering van 17 miljoen euro. Deze investering omvat de aankoop en verbouwing van het Paviljoenpand aan het Mondriaanplein, waardoor een langverwachte verhuizing eind 2027 mogelijk wordt.

Overeenkomst voor nieuwe bibliotheeklocatie bereikt

Na intensieve onderhandelingen met vastgoedeigenaar Synvest is overeenstemming bereikt over de aankoop van het Paviljoenpand, inclusief de winkelpanden onder het voormalige belastingkantoor aan de Kleepassage, die momenteel antikraak zijn. “Voor de aankoop van de panden is een bedrag van 3,9 miljoen euro gereserveerd; de overige middelen zijn nodig voor de voorbereiding en verbouwing,” licht wethouder Guido Rink toe. Deze strategische zet stelt de gemeente in staat om de ontwikkeling in eigen beheer te nemen, wat financieel voordeliger is.

Lees ook: Terugblik op een geslaagde Koningsdag in Emmen: ‘t Kun veel minder!

Een nieuw thuis voor Facet en andere culturele instellingen

De huidige locatie van de bibliotheek aan het Noorderplein is volgens Facet te beperkt geworden. De nieuwe locatie in het hart van het stadscentrum zal niet alleen meer ruimte bieden — van 3.000 naar 4.500 vierkante meter — maar ook kansen voor uitgebreide samenwerking met andere culturele partijen creëren. “Dit geeft ons de mogelijkheid om breder te functioneren als maatschappelijke instelling op het gebied van informatie, cultuur en ontmoeting,” verklaart wethouder Dewy Leal.

Potentiële boost voor het stadscentrum van Emmen

Het nieuwe cultuur- en maatschappelijk centrum zal faciliteiten huisvesten zoals een toeristisch informatiepunt, diverse horecagelegenheden, muziekdocenten en een erfgoedorganisatie. Deze ontwikkeling is een belangrijk onderdeel van de strategie om het centrum van Emmen nieuw leven in te blazen, waarbij de bibliotheek naar verwachting jaarlijks zo’n 300.000 bezoekers zal trekken. “Met deze verandering verwachten we veel meer dynamiek in dit deel van het centrum,” benadrukt Rink.

Financiering en toekomstplannen

De financiering van het project bestaat uit een combinatie van directe gemeentelijke investeringen, een Rijkssubsidie uit de Impulsaanpak Winkelgebieden van 3,5 miljoen euro, en middelen uit een innovatiefonds van de gemeente. De panden aan de Kleepassage zijn bestemd voor woningbouw, wat extra inkomsten zal genereren. Daarnaast zijn er plannen voor de ontwikkeling van 25 huurappartementen en een winkelruimte in het huidige pand van Facet, zodra deze verhuist.

Grootschalige vernieuwing van het winkelgebied

De verhuizing van Facet is slechts een onderdeel van een breder plan om het centrum aantrekkelijker te maken. Dit omvat de transformatie van duizenden vierkante meters winkelruimte naar woningen en de toevoeging van groen om de looproutes en algemene aantrekkelijkheid te verbeteren. De totale kosten voor deze herontwikkeling bedragen circa 50 miljoen euro, waarvan een significant deel door de markt zal worden gefinancierd.

Deze investeringen en ontwikkelingen zullen het winkelcentrum tussen de Markt en De Weiert transformeren, met een projectduur die naar verwachting tot 2030 zal lopen. De komende jaren beloven een periode van significante vernieuwing en verlevendiging voor het stadscentrum van Emmen.

(C) Afbeelding: Google Maps