Judoleraar Jacob Vos (80) uit Klazienaveen benoemd tot bondsridder

Jacob Vos - Judoschool Vos - Klazienaveen - InfoPortal

Judoleraar Jacob Vos uit Klazienaveen is tijdens de districtskampioenschappen voor jeugdteams in Drachten door de judobond benoemd tot bondsridder. Deze onderscheiding kreeg hij voor zijn enorme verdiensten in de judosport. Ondanks zijn 80 jaar geeft Vos nog bijna dagelijks les bij zijn eigen Judovereniging Vos in Klazienaveen en verzorgt hij schooljudo.

Organisator van Open Drentse Kampioenschappen

Sinds 2006 is Jacob Vos de drijvende kracht achter de Open Drentse kampioenschappen, een internationaal toernooi dat jaarlijks in Sporthal Angelslo in Emmen plaatsvindt. Voor de coronacrisis trokken deze kampioenschappen meer dan 900 deelnemers uit binnen- en buitenland. Na een onderbreking van drie jaar door de pandemie, hervatte het toernooi vorig jaar met ruim 550 deelnemers. Dit jaar staat het evenement gepland op 12 oktober.

Lees ook: FC Klazienaveen start nacompetitie tegen Wildervank

Lees ook: Veel naaktslakken door natte voorjaar, hoe te bestrijden

Lees ook: Schade aan je auto door steenmarters voorkomen

Jacob Vos, levenslange passie voor judo

Vos begon met judo omdat zijn vader op het werk een klein mannetje zag worstelen en dacht dat dit ook nuttig zou zijn voor zijn zoon. Ondanks de uitdagingen als lichtgewicht in een tijd zonder gewichtsklassen, heeft Vos een indrukwekkende carrière opgebouwd als judotrainer. Hij bracht veel Drentse judoka’s naar de top, waaronder wereldkampioene bij de jeugd, Brenda Jeurissen.

Dagelijkse activiteiten en schooljudo

Naast zijn lessen in Klazienaveen, geeft Vos ook les in Emmen, Emmer-Compas en Coevorden, waar hij een noodlijdende vereniging hielp. Dagelijks staat hij meerdere uren op de mat en heeft hij schooljudo geïntroduceerd op alle basisscholen in Klazienaveen. Vos benadrukt het belang van schooljudo voor de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen in de huidige maatschappij.

Gedrevenheid en toekomst Jacob Vos

Ondanks zijn leeftijd en fysieke uitdagingen, blijft Vos gedreven om les te geven. Hij geeft toe dat zijn lichaam soms protesteert, maar de passie voor judo houdt hem actief. Hoewel hij soms aan stoppen denkt, blijft hij voorlopig doorgaan, tot vreugde van zijn leerlingen.

Jacob Vos is een inspiratiebron voor velen en zijn toewijding aan de judosport blijft onveranderd. Zijn benoeming tot bondsridder is een welverdiende erkenning voor zijn jarenlange inzet en bijdrage aan de sport.

(Bron: RTV Drenthe / (C) Afbeelding: Jacob Vos)