Koningsdag in Emmen: centrum volledig gesloten

Koning Willem Alexander en Koningin Maxima - InfoPortal

Hoewel Coevorden vaak de eerste gedachte is bij het horen van ‘vestingstad’ in Zuidoost-Drenthe, zal Emmen eind april de schijnwerpers stelen. De bruisende stad sluit tijdelijk zijn centrum vanwege de festiviteiten rond Koningsdag.

Op 26 en 27 april zullen vrijwel alle wegen in het hart van Emmen afgesloten zijn voor verkeer. Dit betreft voornamelijk het gebied tussen de Weerdingerstraat, het spoor en de Van Schaikweg. Parkeren in dit gebied zal grotendeels onmogelijk zijn tijdens deze dagen.

Alternatieve parkeermogelijkheden

Bewoners van het centrum met eigen parkeerplaatsen of parkeervergunningen krijgen alternatieve parkeermogelijkheden aangeboden door de gemeente. Hetzelfde geldt voor vergunninghouders van de parkeergarage aan het Willinkplein, die van vrijdagnacht tot zaterdagmiddag (14.00 uur) ontoegankelijk zal zijn.

Afzettingen rond Koningsdag

In de week voorafgaand aan Koningsdag zullen er afzettingen worden geplaatst rondom het centrum. Tot de ochtend van de 27e zullen auto’s en vrachtwagens nog toegang hebben, waarna de wegen pas om 14.00 uur weer opengesteld zullen worden.

Hinder door ondernemers

Ondernemers in het centrum van Emmen zullen ook hinder ondervinden van de maatregelen rondom Koningsdag, met name in de Noorderstraat, die smaller is dan andere winkelstraten. Winkeliers aan de oostzijde van de straat tussen eetcafé Sfeer en modezaak Dames de Vries zullen hun deuren gesloten moeten houden tot 14.00 uur vanwege de dranghekken die geplaatst zullen worden.

De opbouw van verschillende podia en het plaatsen van dranghekken zal starten op 22 april, gevolgd door de aanwezigheid van de NOS en het leggen van kabels enige dagen later. De gemeente waarschuwt voor mogelijke hinder als gevolg van deze activiteiten. Het bevoorraden van winkels blijft mogelijk tot vrijdag 26 april, 11.00 uur.

Terrassen weg op Koningsdag

Op Koningsdag dienen horecagelegenheden al hun terrassen op te ruimen tegen 01.00 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag. De gemeente heeft al prullenbakken en fietsenrekken verwijderd, die na Koningsdag weer teruggeplaatst zullen worden.

Geen winkelbezoek, wel aanbieden van cadeautjes

Hoewel het verleidelijk kan zijn, adviseert de gemeente tegen het uitnodigen van de koninklijke familie in huiselijke sferen of in winkels vanwege tijdgebrek. De route van de koninklijke familie blijft ongewijzigd, maar mensen zijn wel welkom om vanuit huis of vanaf hun balkon naar de rondgang van de koning te kijken. Het aanbieden van cadeautjes aan de koning of zijn familie is toegestaan, zij het dat deze door medewerkers worden aangenomen. Spandoeken en krijttekeningen zijn echter niet toegestaan langs de route.

Informatiebijeenkomst

Voor bewoners en ondernemers die nog vragen hebben over de organisatie rondom Koningsdag, is er een informatiebijeenkomst gepland op 2 april in het gemeentehuis.

De tekst bevat nu een unieke, geoptimaliseerde inhoud voor SEO en is volledig in het Nederlands herschreven.

(C) Afbeelding van 12019 via Pixabay