Met dit trucje ontdek je snel of je eieren nog goed zijn

ei eieren

Bij een goed ontbijt hoort een ei. Een heerlijk gekookt eitje of een overheerlijke omelet. Altijd lekker. Maar hoe weet je of je eieren nog goed zijn? Als je het doosje met eieren uit je koelkast haalt, weet je dan nog wanneer je de eieren hebt gekocht? Was dat deze week, vorige week of misschien nog de week ervoor? Er is een eenvoudig trucje voor om te testen of je eieren nog wel goed zijn.

Wat heb je nodig?

Om te testen of je eieren nog wel goed zijn heb je het volgende nodig:

  • je eieren,
  • een kom of groot glas,
  • koud water.

Vul de kom met ruim voldoende koud water zodat er een ei in ondergedompeld kan worden, liefst een paar centimeter extra water.

Hoe test je de eieren?

Doe je ei voorzichtig in de kom met koud water. Wacht een paar tellen af. Blijft je ei drijven, dan is het maar goed dat je het ei hebt getest, want dan is je ei niet goed meer. Gooi het ei dan direct weg en eet het niet meer op.

Zinkt je ei, dan heb je 2 mogelijkheden. Je ei zinkt en gaat op z’n kant liggen. Het ei is dan nog helemaal vers, dus je kunt het zonder problemen eten. Zinkt het ei, maar blijft het rechtop staan, dan kun je het ei nog zonder problemen opeten, maar je kunt daarmee niet al te lang meer wachten. Het ei is dan nog goed, maar niet lang meer.

Hoe werkt het?

De werking van deze test is eigenlijk heel simpel. Eierschalen zijn namelijk gedeeltelijk luchtdoorlatend. De vloeistof in het ei kan daardoor geleidelijk aan verdampen. Dat betekent, dat hoe ouder het ei is, hoe meer vloeistof er binnen in het ei is verdampt, waardoor het ei zich met lucht vult. Hoe meer lucht er in het ei zit, hoe makkelijk het ei blijft drijven.