Moederbedrijf Facebook, WhatsApp en Instagram bouwt datacenter in Zeewolde

datacenter

Meta, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram is voornemens een datacenter te bouwen in Zeewolde (Flevoland). Dat heeft het bedrijf onlangs bevestigd in een persbericht. Dat datacenter moet ruim anderhalf miljoen vierkante meter groot worden. Er wordt al sinds 2019 gesproken over de bouw van het datacenter.

Er gaan al langer geruchten rond dat het datacenter zou worden gebouwd door Meta. Zowel de gemeente Zeewolde als het Amerikaanse bedrijf wilde dat tot voor kort niet bevestigen.

Meta geeft nu echter in het persbericht aan dat het datacenter in Zeewolde moet worden gebouwd, zodat het in gebruik kan worden genomen als het voor hun bedrijfsvoering nodig is om hun infrastructuur uit te breiden. Voordat er daadwerkelijk gebouwd kan worden, moeten eerst de vergunnings- en goedkeuringsprocessen zijn afgerond.

Op 18 november heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met de plannen voor de bouw van het datacenter. Dat betekent dat de plannen nu voorgelegd moeten worden aan de gemeenteraad van Zeewolde. Die zal op 16 december een besluit hierover nemen.

Niet enige datacenter in Nederland

Het datacenter van Meta zal niet het enige datacenter in Nederland zijn. Eerder hebben Google en Microsoft al vergelijkbare centers in Nederland gebouwd.

Overigens is het zo dat het bouwen van datacenters vaak niet zonder verzet gaat. Datacenters hebben vaak een hoge stroom- en koelwaterverbruik en tegenstander gebruiken dat dan in hun verweer. Bovendien hebben de enorme bedrijfspanden een grote impact op de landschappen waar ze worden gebouwd.