Moet bij de APK de bochtverlichting van mijn auto werken?
Veel auto’s hebben tegenwoordig bochtverlichting. Bochtverlichting is wettelijk niet verplicht. Maar stel dat een lamp van deze verlichting stuk is, moet deze dan wel werken bij de APK?
Volgens de RDW is bochtverlichting niet verplicht. Dat betekent, dat als ze niet werken, dan is dat in principe geen probleem voor de APK. Wel geldt dat ze óf allebei óf geen van twee moeten werken. Het is dus niet toegestaan dat eentje wel werkt en de ander niet. Als er één lamp stuk is, dan moet die worden gemaakt of die andere lamp moet ook uitgeschakeld worden. Dat kun je bijvoorbeeld doen door de lampjes te demonteren.
Mocht er een lampglas stuk zijn, dan moeten eventuele scherpe delen worden verwijderd of afgeschermd om door de APK te kunnen komen. Dat is om risico’s op letsel bij andere weggebruikers te voorkomen.
Wat is bochtverlichting?
Bochtverlichting is verlichting voor op de auto dat aangaat op het moment dat je een bocht maakt. Dit dient ervoor om de berm en/of de zijkant van de weg beter zichtbaar te maken bij het nemen van een bocht. Dit is geen mistlamp, maar bij sommige auto’s worden de mistlampen wel ingezet als bochtverlichting. Bochtverlichting kan ook in de koplampunits zelf worden geplaatst.