Naaktslakkenplaag onderdeel van groter probleem: ‘Het is ernstig’
De huidige naaktslakkenplaag die zich voordoet tijdens dit natte en warme voorjaar is slechts een fragment van een veel groter probleem, stelt bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit. “Het is vrij ernstig wat gaande is,” benadrukt hij.
Weersextremen en hun invloed op de naaktslakkenplaag
Van Vliet legt uit dat we vaak alleen fragmenten van het probleem zien en het totaalplaatje vergeten. Tijdens een wandeling bij Landgoed Warnsborn zag hij grote delen dode heide. “Veel regen compenseert de droogte niet: de heide komt niet meer tot leven. De weerextremen hebben een gigantisch effect en het heeft veel langer impact.”
Bekijk ook: Alles tegen ongedierte
Lees ook: Veel naaktslakken door natte voorjaar, hoe te bestrijden
Lees ook: Havermout tegen slakken, een simpele tip die écht werkt!
Lees ook: Pas op: (Naakt)slakken kunnen levensgevaarlijk zijn voor honden!
Vermindering van natuurlijke vijanden
Tuinspecialist Romke van de Kaa uit Dieren noemt de naaktslakkenplaag ‘een soort straf, omdat we alle natuurlijke vijanden van de slak uitgeroeid hebben’. Egels en padden, belangrijke slakkenpredators, worden vaak slachtoffer van snelverkeer. “De paddenoversteekplaatsen met emmertjes zijn hartverwarmend, maar slechts druppels op een gloeiende plaat. Het aantal kevers is fors verminderd door insecticiden. En mensen jagen mollen uit hun gazon, terwijl mollen ook naaktslakken eten.”
Verkeerde perceptie
Van Vliet stelt dat de perceptie van mensen vaak niet klopt. “Ik hield vorige week een praatje en vroeg naar het karakter van het voorjaar. 18 procent vond het een koud voorjaar en maar 4 procent zeer warm, terwijl het het warmste voorjaar ooit is. We zien het gewoon niet.”
Toekomstige verwachtingen naaktslakkenplaag
Volgens Van Vliet wordt het alleen maar extremer met onverwachte gebeurtenissen. “De slakken zijn een glibberig voorbeeld. Die vreten je tuin op. In het buitenland moet je bij elke stap uitkijken voor slakken. Dat is niet zo ernstig, behalve als boeren besluiten om vanwege de slakken meer te spuiten. Maar de omstandigheden zijn echt uitzonderlijk. Dit voorjaar is het warmste en ook natste ooit, ideaal voor slakken.”
Aanpassing en toekomstperspectief
Van Vliet stelt dat we ons onvoldoende snel aanpassen aan de stikstofproblematiek en de mindere waterkwaliteit. “We lopen vast,” zegt hij. Ook Van de Kaa ziet de toekomst somber in. “Dit jaar is het door de regen misschien erger, maar de komende jaren wordt het nog erger. We zullen de gevolgen moeten dragen, want we krijgen er ieder jaar mee te maken. En dat hebben we over onszelf afgeroepen.”
Europe For Nature
Samen met andere wetenschappers heeft Van Vliet Europe For Nature opgericht. “Het is een oproep aan wetenschappers om kennis vanuit alle disciplines te delen en door te laten sijpelen naar de samenleving. Wetenschappers hebben een rol in het adviseren van elke sector over hoe we kunnen anticiperen op wat er gebeurt met de natuur en hoe we naar de toekomst kunnen kijken.”
Blijf je bewust van de bredere ecologische problemen en werk samen aan oplossingen om de impact van weersextremen en de afname van biodiversiteit aan te pakken.