Nederland wil cash-limiet van 5000 euro en 500-eurobiljet afschaffen

contant geld cash

Er moet een maximum van 5000 euro komen op bedragen die je contact mag afrekenen binnen de Europese Unie. Daarvoor pleit Nederland, samen met België, Frankrijk, Italië en Spanje bij de Europese Commissie. Dat schrijft demissionair minister van Financiën Hoekstra aan de Tweede Kamer. 

Al eerder gaf Nederland aan een cash-limiet van 3000 euro te willen hanteren, maar andere EU-lidstaten vonden dat te laag. De landen pleiten daarom nu gezamenlijk voor een limiet van 5000 euro, waarbij landen zelf nog de mogelijkheid hebben om een lagere grens te hanteren.

Financieren terrorisme en witwassen

Het invoeren van deze cash-limiet is ervoor bedoeld om de georganiseerde misdaad en witwassen tegen te gaan. De landen zijn van mening dat cash een groot risico vormt. Cashbetalingen zijn namelijk anoniem en niet te traceren. Daarom wordt het veel gebruikt om geld wit te wassen, om terrorisme te financieren, bij drugs- en mensenhandel en belastingontduiking.

Biljet van 500 euro afschaffen

De landen willen bovendien dat de Europese Commissie samen met de Europese Centrale Bank (ECB) afscheid nemen van het biljet van 500 euro. Ook dit vormt een risico, omdat hiermee gemakkelijk grote sommen cash kunnen worden getransporteerd. De ECB produceert al meer dan 2 jaar geen 500-eurobiljetten meer. Dit vanwege de zorgen over illegale praktijken. Echter zijn de biljetten nog wel in omloop.

200 miljard euro aan 500-eurobiljetten

Toen de productie van de 500-eurobiljetten begin 2019 werd stopgezet, waren er ongeveer 516 miljoen biljetten in omloop, ofwel zo’n 258 miljard euro aan 500-eurobiljetten. Begin 2021 bleken dat er nog zo’n 400 miljoen biljetten, ofwel zo’n 200 miljard euro, te zijn. 

Er gaan al geruime tijd stemmen op om het 500-eurobiljet af te schaffen. De Nederlandse FIU (Financial Intelligence Unit), het onderdeel van de politie dat zich richt op witwassen, meldde in 2019 al dat het 500-eurobiljet vrijwel alleen wordt gebruikt in het criminele circuit en dan met name door drugscriminelen.