Negen producten waar ‘stiekeme suikers’ inzitten

Suiker zit in heel veel producten. Ook in gezonde producten waarin je het niet verwacht. Hieronder een aantal producten waarin toch suiker zit, terwijl je waarschijnlijk denkt van niet: de ‘stiekeme suikers’.

1. Activia yoghurt

Je kunt niet altijd klakkeloos aannemen dat claims als er ‘zonder toegevoegde suikers en zoetstoffen’ ook daadwerkelijk waar zijn. Hét bewijs daarvoor: Activia Yoghurt Abrikoos & Mango. Draai het pak om en bij de ingrediënten lees je dat er bijna 10 procent suiker in zit. Dat komt door de geconcentreerde abrikozenpuree en geconcentreerd abrikozensap. Dat klinkt misschien wel gezond, maar concentraat bestaat voornamelijk uit suiker.

Met vruchtenyoghurt en vooral vruchtenyoghurtdrink is het ook goed opletten. De naam ‘Vifit’ klinkt misschien wel gezond, maar de drinkyoghurt aardbei bevat meer dan 8 procent suiker.

2. Sushi en zeewiersalade

In sushi wordt witte rijst gebruikt. Witte rijst is minder gezond dan zilvervliesrijst, dus zo gezond is sushi in ieder geval niet. Aan witte rijst wordt suiker toegevoegd, waardoor een stukje sushi ruim een half suikerklontje bevat. In die zin is de supermarktsushi een stuk gezonder, daar valt de hoeveelheid toegevoegde suiker opmerkelijk genoeg mee.

Denk je gezond te doen en een heerlijke zeewiersalade erbij te nemen, dan kom je bedrogen uit. Een bakje zeewiersalade uit de supermarkt bevat 10 procent suiker. Dat komt door de gebruikte dressing.

3. Oplosthee

De fabrikant schrijft dat ‘Zonnatura alleen gebruik maakt van de beste ingrediënten uit de natuur’. Als je bijvoorbeeld naar Zonnatura 20 kruiden oplosthee kijkt, die bestaat uit 3 hoofdbestanddelen: dextrose (ofwel druivensuiker), rietsuiker en karamel. Ofwel: 92.2 procent van de inhoud is suiker.

4. Sinaasappelsap

Fruit is gezond, maar dat betekent niet dat daarom sap ook direct gezond is. Zo bevatten sinaasappels bijvoorbeeld vezels, maar sap bijna niet. In sap zit daarentegen wel veel suiker, maar liefst zo’n 7 suikerklontjes per glas. Dat is dan wel fruitsuiker, maar suiker is suiker. De vezels, die dus wel in de sinaasappel zitten maar amper in sap, remmen juist de opname van suiker in ons lichaam. Dat voorkomt suikerpieken die op den duur tot diabetes kunnen leiden. Sap uit een pak bevat iets meer suiker dan vers sap, zelfs bijna net zoveel als een glas frisdrank.

5. Light chips

Een product mag ‘light’ worden genoemd als er minimaal 30 procent van een bepaald ingrediënt minder in zit dan in het ‘normale’ product. Calvé Mayonaise Licht en Romig bevat inderdaad minder vet, maar daarentegen meer dan 2,5 keer zoveel suiker dan de gewone variant. Light Chips bevat minder vet, maar weer meer zetmeel dan de normale variant. Lay’s Light Chips bevat weer meer suiker en zout dan de normale Lay’s chips. Een veel gehoord misverstand is dat de light variant ook 30 procent minder calorieën zou bevatten. Dat is echter niet waar, dat is slechts 11 procent.

6. Plantaardige melk

Officieel mag het geen melk eten, daarom wordt het sojadrank, haverdrank, amandeldrank en rijstdrank genoemd. Aan de meeste plantaardige dranken wordt suiker toegevoegd, ongeveer 1 suikerklontje per liter. Dat is echter nog altijd minder dan koemelk, dat van nature ook suiker bevat, zo’n 2 suikerklontjes per glas melk. Dat heet lactose. In chocolademelk zit nog meer suiker, namelijk bijna 6 klontjes per glas. Daarbij maakt het niet uit of het volle melk of halfvolle melk is, dat maakt voor de hoeveelheid suiker niet uit. Bij ijskoffie wordt het echter pas echt zorgelijk.

Ook aan cappuccinopads (zoals Senseo) en zakjes cappuccino-oploskoffie (zoals Nescafé) wordt suiker toegevoegd.

7. Sauzen

Sauzen spannen echt de kroon. Met name satésaus, woksaus en barbecuesaus. Die bestaan voor een derde uit suiker. De beste oplossing is om zelf je satésaus te maken. In de standaard sauzen zit vaak ketjap manis, dat is zoete sojasaus, hele zoete sojasaus. Die van AH bevat zelfs 50 procent suiker. Ook andere merken gaan hard in die richting.

8. Ontbijtgranen

Ontbijtgranen, zoals muesli, bevat vaak haver, gerst en tarwe. Dat klinkt gezond. Tegenwoordig wordt er echter van alles aan toegevoegd, zoals noten (dat is goed) en quinoa, maar ook stukjes gedroogd fruit. In gedroogd fruit zit veel minder vitamine C en omdat er minder vocht in zit, bevat het per gram meer suiker. In ontbijtgranen met chocolade en gekonfijt fruit zit nog meer suiker. Konfijten betekent letterlijk: inleggen in suiker. Bij Kellogg’s Frosties met gesuikerde maisvlokken bestaan zelfs voor ruim een derde uit suiker. Dat geldt overigens ook voor ontbijtkoek. Volkoren ontbijtkoek klinkt gezonder. Die bevat inderdaad welk volkoren, maar bijna net zoveel suiker als de gewone.

9. Pure chocolade

Cacao heeft dan weliswaar een gunstig effect op suikerziekte, maar toch is het niet gezond. Los van de verzadigde en dus ongezonde vetten bevat chocolade veel suiker. En niet alleen witte chocolade. Bijvoorbeeld de witte chocolade van Tony Chocolonely bestaat voor meer dan de helft uit suiker, zelfs meer suiker dan de witte reep met knettersuiker. Pure chocolade bestaat voor een kwart uit suiker. Puur met amandel-zeezout of puur met pecan-kokos bestaat zelfs voor 40 procent uit suiker.

Snelle koolhydraten zorgen voor suikerpieken

Lang werd gedacht dat vet de schuldige was voor overgewicht. Echter ook koolhydraten, suiker in het bijzonder, spelen hierbij ook een grote rol. Een koolhydratenarm dieet is goed voor wie suikerziekte (diabetes) heeft. Suikers zijn snelle koolhydraten en die zorgen voor bloedsuikerpieken.

Suiker heeft weinig bouwstenen, hetgeen ervoor zorgt dat ons lichaam ze snel kan opnemen. Zetmeel bestaat uit meer en complexere bouwstenen, waardoor het voor minder hoge pieken leidt. Vezels zoals in volkorenbrood zijn nog complexer. Een ander voordeel van vezels is dat ze de pieken van suikers dempen. Met name de suikerhoudende dranken zorgen voor hoge pieken.

Let vooral op de schuilnamen

Consumenten worden steeds kritischer op suiker. Dat weet de voedselproducent ook. Daarom bedenken marketeers steeds weer nieuwe trucjes om het woord ‘suiker’ niet te hoeven gebruiken. Er zijn inmiddels meer dan 50 ‘schuilnamen’ voor suiker, zoals castor melis, HFCS (high fructose corn syrup, wat zelfs nog zoeter is dan suiker) en johannesbroodpitsiroop. Zo bevat een sportdrankje bijvoorbeeld sacharose, dextrose, fructose, maltose, hogere sachariden en maltodextrine: en laat dat nou net allemaal soorten suiker zijn.

Op de verpakking lees je vaak woorden als ‘natuurlijke suiker’, ‘fruitsuiker’ en ‘gezoet met honing’. Leuk, maar dat kleine beetje vitamines en mineralen maakt honing echt niet gezonder dan geraffineerde suiker. Ook is er geen verschil tussen kristalsuiker, rietsuiker en basterdsuiker. Dus welke van de 3 er ook in zit, het is allemaal even slecht.

(Bron: AD.nl / Afbeelding: Pixabay)