Nepagenten met babbeltrucs actief in Noord-Nederland

politie politieagent agent nepagent - InfoPortal

Oplichters verkleed als politieagenten zijn de laatste weken actief in Noord-Nederland, met name in Zuidoost-Drenthe. Deze nepagenten proberen bewoners te misleiden en waardevolle spullen en spaargeld afhandig te maken. De politie waarschuwt nadrukkelijk: “Wij vragen nooit om waardevolle spullen of geld af te staan voor ‘veiligstelling’.”

Incidenten in verschillende plaatsen

De afgelopen weken zijn meldingen binnengekomen uit plaatsen zoals Wapserveen, Hoogeveen, Haren, Ten Boer en Wolvega. De oplichters benaderen bewoners telefonisch en vertellen dat er in de omgeving is ingebroken, waardoor de bewoners mogelijk het volgende slachtoffer zouden kunnen worden. Vervolgens adviseren ze om waardevolle spullen en contant geld niet langer in huis te bewaren en bieden aan om deze veilig op het politiebureau op te slaan.

Lees ook: Politie wil foto’s van kentekencamera’s gebruiken bij ernstige delicten

Lees ook: Schade aan je auto door steenmarters voorkomen

Lees ook: Veel naaktslakken door natte voorjaar, hoe te bestrijden

Babbeltruc van nepagenten in verschillende vormen

Deze vorm van oplichting komt in verschillende vormen voor. Soms komt er één nepagent aan de deur, maar er zijn ook meldingen van twee personen in politie-uniform of kleding die daarop lijkt. De oplichters weten met hun verhaal helaas soms slachtoffers te overtuigen om waardevolle spullen zoals sieraden en contant geld af te geven.

Vraag om politie-identificatie

De politie benadrukt dat een echte agent nooit om waardevolle spullen of geld zal vragen om die veilig te stellen. Als je twijfelt, vraag dan altijd om politie-identificatie. Een echte politielegitimatie bevat een politiehologram, een foto en een dienstnummer.

Twijfel of het nepagenten zijn? Bel 112!

Als de ‘agent’ geen identificatie kan tonen of als je twijfels hebt over de echtheid, bel dan direct 112. Laat nooit iemand binnen die zich niet kan identificeren als echte politieagent.

Door alert te blijven en deze adviezen op te volgen, kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt van deze oplichterspraktijken. Wees waakzaam en bescherm je waardevolle spullen tegen deze nepagenten.

(C) Afbeelding van Ben Kerckx via Pixabay