Noorderlicht veelvuldig zichtbaar dit voorjaar

noorderlicht - aurora borealis - InfoPortal

Het noorderlicht, het betoverend natuurfenomeen die prachtig gekleurde luchten laat zien, is dit voorjaar veelvuldig zichtbaar. Ook vanuit Zuidoost-Drenthe.

Adembenemende kleuren van het noorderlicht

Heb jij dit voorjaar ook genoten van de adembenemende kleuren van het noorderlicht? Je bent niet de enige! Dit seizoen hebben we meer dan gewoonlijk kunnen genieten van dit schitterende natuurverschijnsel, met opvallende tonen van roze, rood, paars en groen aan de hemel, direct na zonsondergang.

Verklaring van het fenomeen

Het noorderlicht, of aurora borealis, is geen alledaags zicht in Nederland, maar recente waarnemingen hebben veel aandacht getrokken. De toename in zichtbaarheid is te danken aan de piek in de zonnecyclus, een periode van ongeveer elf jaar waarin de zonactiviteit fluctueert. Momenteel bevinden we ons in een hoogtepunt, waarbij zonne-explosies zorgen voor een verhoogde uitstoot van elektromagnetische deeltjes. Deze deeltjes botsen met moleculen in onze atmosfeer en creëren zo het betoverende lichtspel dat we kunnen waarnemen als het noorderlicht.

noorderlicht - aurora borealis - InfoPortal

Invloed van zonneactiviteit

De zonnecyclus speelt een cruciale rol in de frequentie en intensiteit van het noorderlicht. Tijdens perioden van hoge zonneactiviteit, zoals nu, zijn er meer zonne-explosies die elektromagnetische deeltjes naar de aarde sturen. Deze deeltjes kunnen het magnetische veld van de aarde binnendringen bij de polen, waar ze reageren met gassen zoals stikstof en zuurstof en zo het noorderlicht produceren.

Lees ook: Muziekdiefstal door AI: Tweede Kamer roept op tot actie

Waarnemingen en geluk

Dit jaar is bijzonder gunstig voor liefhebbers van het noorderlicht, met meerdere waarnemingen in korte tijd. “Deze lente hebben we echt geluk,” wordt er vaak gezegd. De verwachting is dat dit natuurspektakel de komende tijd vaker te zien zal zijn, dankzij de aanhoudende hoge activiteit van de zon.

Fotograferen van het noorderlicht

Voor wie dit fenomeen zelf wil vastleggen, is een goede voorbereiding essentieel. Gebruik een camera met lange sluitertijd en plaats deze op een statief om de beste resultaten te krijgen. Het is belangrijk om een plaats met weinig lichtvervuiling te kiezen, zoals in Drenthe, waar de heldere hemel een groot voordeel biedt. Wees snel, want het noorderlicht kan soms binnen enkele minuten verdwijnen.

Lees ook: Robot BAS helpt brandweer en gaat levens redden

Kansen op nieuwe waarnemingen noorderlicht

Hoewel het onvoorspelbaar blijft, zijn er indicaties dat de komende periode nieuwe kansen biedt om dit fenomeen te aanschouwen. Eind mei worden er weer gunstige omstandigheden verwacht. Let wel, het succesvol waarnemen van het noorderlicht hangt sterk af van zowel geografische positie als de actuele zonneactiviteit.

Zeldzaam en ongrijpbaar spektakel

Het blijft een zeldzaam en ongrijpbaar spektakel dat elk moment kan verschijnen. Dus houd de hemel goed in de gaten en misschien word jij ook getrakteerd op een glimp van dit magische natuurverschijnsel!