Onbetrouwbaarheid kortetermijngeheugen

geheugen kortetermijngeheugen hersenen

Uit een recente studie uitgevoerd door cognitief psycholoog Marte Otten van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat ons kortetermijngeheugen minder betrouwbaar is dan eerder gedacht. Mensen kunnen zich een waarneming al na een paar seconden verkeerd herinneren, zelfs met grote zelfverzekerdheid.

Dit onverwachte resultaat komt voort uit vier verschillende experimenten waarbij proefpersonen gespiegelde letters moesten identificeren. In de helft van de gevallen gingen de proefpersonen de mist in, zelfs als ze zeker waren van hun geheugen. Deze bevindingen, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE, suggereren dat herinneringen van slechts een paar seconden oud minder betrouwbaar zijn dan algemeen werd aangenomen.

Bekijk hier hoe je je geheugen kunt trainen

Kortetermijngeheugen neemt snel af

De studie van Otten toont aan dat ons geheugen op de korte termijn snel afneemt. Zelfs na slechts één seconde kan ons geheugen al beginnen af te nemen. Dit heeft belangrijke implicaties voor de betrouwbaarheid van ons geheugen, vooral in situaties waarin details van gebeurtenissen snel van belang kunnen zijn, zoals getuigenverklaringen in juridische zaken. Otten benadrukt dat de resultaten van haar studie betekenisvol zijn, omdat proefpersonen zelfs wanneer ze vooraf werden gewaarschuwd voor gespiegelde letters, nog steeds verkeerde herinneringen hadden met grote zelfverzekerdheid.

Invloed van sociale omgeving

Hoewel het onderzoek van Otten zich richtte op gespiegelde letters, is zij van plan om verder onderzoek te doen naar de invloed van verwachtingen en sociale omgevingen op ons geheugen. Ze vermoedt dat dit effect van onbetrouwbaarheid van het kortetermijngeheugen zich ook kan voordoen bij andere aspecten van ons leven, zoals het invullen van herinneringen op basis van afkomst en gender. Dit zou kunnen leiden tot onjuiste herinneringen en vertekende percepties van gebeurtenissen.

Vertrouwen op ons geheugen

Deze studie benadrukt het belang van voorzichtigheid bij het vertrouwen op ons kortetermijngeheugen en het benadrukken van de beperkingen ervan, vooral in situaties waarin nauwkeurige herinneringen van cruciaal belang zijn. Het is essentieel om ons bewust te zijn van de beperkingen van ons geheugen en kritisch te blijven bij het evalueren van de betrouwbaarheid van herinneringen, zowel in ons dagelijks leven als in professionele omgevingen.