Ook last van mieren? Dit kun je er tegen doen

mier mieren bestrijden - InfoPortal

Heb je ook al mieren over je keukentafel zien marcheren met dit mooie lenteweer? Er zijn allerlei middeltjes te koop om de insecten te bestrijden, maar volgens het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen zijn er milieuvriendelijkere en effectievere alternatieven.

Koningin van de mieren

De koningin mier staat aan het hoofd van de mierenkolonie die zich over jouw tafelblad begeeft. Zij sticht de familie en bepaalt wie er in de parade meelopen. Kolonies bestaan uit werksters, slaven en mannetjes, en de koningin kiest zelf welk soort mier uit haar eitjes komt. In de lente, als de temperatuur stijgt, worden deze deze beestjes actief. En die wil je natuurlijk niet aan je eettafel hebben.

Bekijk hier meer middelen om mieren te bestrijden.

Bekijk ook: Alles tegen ongedierte

Bestel hier je mierenlokdoos.

Mieren in je huis

Heb je last van mieren in huis? Zorg dan dat je goed poetst om geursporen te verwijderen en laat geen etensresten rondslingeren. “Deze kleine kruipers volgen vaste routes via een geurspoor. Onderbreek je dat met een schoonmaakmiddel, dan raken ze in de war,” zegt mierenexpert Anna Möller van het KAD.

Mieren in je tuin

Werkt dit niet of nestelt de mierenfamilie in je tuin? Dan kun je ze dwarsbomen door bloemen te planten. Dit klinkt misschien sprookjesachtig, maar mieren hebben een sterk reukvermogen. Vooral goudsbloemen, afrikaantjes, kruidnagel, knoflook en bieslook vinden ze enorm stinken. Zo erg zelfs dat ze hun eieren elders leggen.

Lees ook: Veel naaktslakken door natte voorjaar, hoe te bestrijden

Zwaarder geschut

Mocht dit niet helpen, dan kun je zwaarder geschut inzetten. Sommige mierensoorten zijn makkelijker te bestrijden dan andere. “Giet kokend water in het nest,” adviseert Möller. “Haal eerst eventuele tegels weg om bij het nest te komen. De koningin wordt beschermd in kamers, en juist haar wil je hebben.” Zonder koningin geen nieuwe mieren. Ook met een onkruidbrander kun je mieren effectief bestrijden.

Laatste redmiddel tegen mieren

Ben je ten einde raad? Dan is mierengif een laatste redmiddel. “Dat lijkt in eerste instantie goed te werken, maar mieren zijn slimme organismen die deze middelen kunnen ontwijken. Dan duiken ze opeens op bij de buren.” Azijn en chloorproducten in de tuin worden afgeraden. “Behalve dat ze slecht zijn voor het milieu, is niet bewezen dat ze effectief zijn tegen deze beestjes.”

Eet ze op

In de graslanden en regenwouden van Zuid- en Midden-Amerika worden mieren heel effectief en natuurlijk bestreden door miereneters. Helaas komt de miereneter van nature niet in Nederland voor en mag je dit dier met zijn 60 centimeter lange tong ook niet als huishoudelijke hulp houden.

Krijt, kaneel of koper: dit zijn jullie tips tegen mieren

Met het stijgen van de buitentemperatuur worden mieren actiever, wat vaak resulteert in een plaag in je tuin of huis. Gelukkig zijn er tal van manieren om van mieren af te komen. We vroegen onze lezers en luisteraars om hun gouden tips, en die hebben we massaal ontvangen.

Een veelgenoemd advies is het strooien van kaneel. Annelies doet dit al jaren en zweert erbij: “Het werkt elke keer weer,” verzekert ze. Ook Marion, Linda, Fleur, Sophie en Karen bevelen deze specerij aan als wondermiddel tegen mieren.

Peper en nootmuskaat

Er zijn meer mensen die specerijen aanbevelen: Suzanne raadt peper aan en Els heeft, naast kaneel, goede ervaringen met nootmuskaat. Ook de bekende truc met de koperen munt wordt vaak genoemd, omdat mieren een hekel zouden hebben aan koper. Wie muntjes van 1, 2 of 5 cent neerlegt, zal merken dat de nijvere insecten niet meer in de buurt komen.

Krijt

Krijt wordt ook regelmatig genoemd als goede optie tegen mieren. “Van krijt worden ze niet vrolijk,” zegt Kevin. “Trek maar eens een cirkel van krijt rondom een mier: hij gaat geen kant meer op.” Wendy denkt er net zo over en ook Kees gebruikt krijt om mierenoverlast te bestrijden. “Dan komen ze niet binnen. Het heeft altijd gewerkt,” verzekert hij.

Bodempje honing in een potje

Naast kaneel, peper, krijt en koperen muntjes, zijn er nog tal van andere suggesties. Van babypoeder tot een nat schoonmaakdoekje en van poedersuiker tot baking soda: de tips zijn divers. Manon raadt aan een glazen potje neer te zetten met daarin een bodempje van 1 centimeter honing. Succes gegarandeerd, belooft ze. Tom adviseert mensen om een miereneter als huisdier te nemen om van de insecten af te komen, en Erik heeft een wel heel opvallend alternatief in huis. “Ik heb een foto van Mark Rutte neergezet. Nergens meer last van,” grapt hij.