Politie wil foto’s van kentekencamera’s gebruiken bij ernstige delicten
De politie pleit ervoor dat foto’s die met kentekencamera’s zijn gemaakt en waarop de bestuurder of bijrijders herkenbaar te zien zijn, in sommige gevallen gebruikt kunnen worden in opsporingsonderzoeken. Dat liet Sjoerd Top, sectorhoofd van de dienst infrastructuur bij de Landelijke Eenheid, onlangs weten in een interview.
Het gaat hierbij om foto’s die gemaakt zijn met de 300 camera’s die onderdeel zijn van het ANPR (Automatic Number Plate Recognition-systeem). Deze camera’s staan langs de snelwegen en daarmee worden de kentekens van langsrijdende voertuigen gecontroleerd.
Van deze camera’s kunnen 55 dermate scherpe foto’s maken dat ook de inzittenden vastgelegd kunnen worden.
Wat is het ANPR?
De camera’s die onderdeel uitmaken van het ANPR-systeem maken foto’s van kentekens van langsrijdende voertuigen. Met speciale software worden deze foto’s gelezen en vergeleken met de nummerborden in de politie-database. In die database zitten kentekens van voertuigen die om welke reden dan ook worden gezocht door de politie. Het kan bijvoorbeeld gaan om eigenaren van auto’s die nog een boete moeten betalen of misschien nog een gevangenisstraf open hebben staan. Daarnaast staan ook de kentekens van gestolen voertuigen in deze database.
Geen privacygevoelige gegevens
Door gebruik te maken van de foto’s van deze kentekencamera’s kan volgens Top worden voorkomen dat andere privacygevoelige informatie opgevraagd moeten worden.
Volgens Top voorkomt dit dat bijvoorbeeld de telecomgegevens van duizenden onschuldige burgers opgevraagd moeten worden, omdat op de foto gewoon te zien is wie de bestuurder is. Er zijn door de wetgever allerlei waarborgen ingebouwd om de privacy zo min mogelijk te schenden, maar volgens Top is op sommige punten juist het tegengestelde aan de gang.
Top wil dat bij ernstige misdrijven, zoals een moord, dodelijke aanrijding of een gewapende overval, personen op die foto’s kunnen worden herkend.
Foto’s zonder wettelijke basis
De afgelopen 5 jaar hebben politiecamera’s langs de snelweg foto’s genomen van bestuurders en bijrijders, zonder dat hier een wettelijke basis voor was. Die foto’s werden onder meer gebruikt voor opsporing en strafrechtelijke onderzoeken. Dat is de afgelopen maand gebleken.
Het gebruik van deze camera’s voor opsporing en inlichtingen ligt sinds juni stil, meldt een woordvoerder van het OM. Er is een onderzoek ingesteld. In afwachting van dat onderzoek worden de foto’s niet meer voor “strafrechtelijke doeleinden” gebruikt.
Pingback: Nepagenten met babbeltrucs actief in Noord-Nederland - InfoPortal