Prijs koffiebonen in een jaar verdubbeld, prijs voor kop koffie (nog) niet
Alles wordt duurder, met name als gevolg van de steeds duurder wordende grondstoffen. En dat kunnen we goed merken ook. In november steeg de inflatie maar liefst 5,2 procent, het hoogste in 40 jaar.
Ten opzichte van november vorig jaar betalen we zelfs gemiddeld 5,6 procent meer. De inflatie is al een tijd aan de gang. Echter, nu worden ook onze dagelijkse boodschappen duurder, verwachten economen.
De hoge inflatie is momenteel vooral te merken in de energierekening en bij het tanken aan het pompstation. De laatste tijd zien we echter ook dat de prijzen in de voedingsmiddelenindustrie hard aan het stijgen zijn.
Koffie 8 procent duurder
Zo heeft bijvoorbeeld koffie- en theebedrijf Simon Lévelt de prijzen in de speciaalzaken al met 8 procent. Directeur Bert Jongsma geeft daarbij tevens aan, dan daarbij zelfs nog niet alle kostenstijgingen aan de klant worden doorberekend.
Eén van de redenen voor de verhoging is de stijging van de prijzen van het gas in de roosterinstallatie. In die roosterinstallaties wordt de groene koffieboon flink opgewarmd om tot een mooie geroosterde boon te komen. Daarnaast zijn ook de transportkosten enorm gestegen, zeetransport is zelfs vier keer duurder geworden. De meeste koffie wordt geïmporteerd vanuit Brazilië.
Oorzaak hogere prijzen
De wereldeconomie start weer op. Vorig jaar, tijdens de coronapandemie, deed iedereen het rustig aan met geld uitgeven, terwijl iedereen wél geld ontving. Dit jaar zien we dat iedereen weer geld durft uit te geven, we durven weer te kopen en gaan daarbij veel te hard van start. Doordat er minder werd uitgegeven, hebben bedrijven niet voldoende voorraad op de plank liggen en er waren te weinig investeringen gedaan in de olie- en gasindustrie. Het gevolg was meer vraag dan aanbod en dat resulteert in hogere prijzen.
Slechte koffie oogst
De grondstoffen voor de koffie-industrie zijn de groene bonen. Die zijn in een jaar tijd een keer zo duur geworden. Koffieprijzen schommelen sowieso sterk, maar de huidige prijs is de hoogste in 7 jaar tijd. Dit komt, doordat men voor het komende voorjaar een hele slechte koffieoogst in Brazilië verwacht. Dat geldt voor zowel de hoeveelheid als voor de kwaliteit.
Dit wordt met name door de weersomstandigheden veroorzaakt. Toen de koffieplant nog heel jong was, is daar vorst geweest en dat is heel slecht voor de jonge plant. Op dit moment is er weer sprake van weinig regenval, en ook droogte is weer slecht voor de plant, omdat hierdoor in de bloesemtijd de koffiebes niet volledig kan groeien.
Op dit moment merkt de consument er nog niet veel van, maar dat zal waarschijnlijk wel veranderen. Veel koffiebedrijven kopen ver vooruit koffie in. De koffie die er momenteel is, is nog van voor de prijsstijging. Daarom wordt vooralsnog de prijs in de winkels laag gehouden. Op een gegeven moment zullen de bedrijven toch niet moeten inkopen en dat zal dan tegen een fix duurdere prijs zijn. Dat zal dan op een gegeven moment toch aan de consument doorberekend moeten worden. Dat betekent dan, dat ook een kopje koffie dus duurder zal worden.
Of deze hogere prijzen structureel zullen zijn, voor langere tijd worden aangehouden of van korte duur zijn is momenteel nog niet te zeggen. Alles zal afhangen van de komende oogsten. Datzelfde geldt ook voor de energieprijzen en transportprijzen.
Voedselprijzen blijven hoog
Volgens de verwachtingen van de Rabobank zullen de voedselprijzen in 2022 ook hoog blijven. Dat meldt de bank in een rapport. Zij noemen als oorzaken het slechte weer en de hogere prijzen van energie, transport en arbeid.