Rechtbank: Uber moet chauffeurs in dienst nemen en betalen volgens cao

uber taxichauffeurs

De rechtbank in Amsterdam heeft bepaald dat taxichauffeurs die via Uber hun diensten in Nederland aanbieden geen zelfstandige ondernemers zijn, maar werknemers. Dat houdt in dat Uber deze chauffeurs in dienst moet nemen en ze volgens de taxi-cao moet betalen.

Volgens vakbond FNV deugt de constructie die het bedrijf gebruikt niet en verdienen de meeste chauffeurs minder dan het minimumloon. De FNV spande daarom een rechtszaak aan tegen Uber. Daarin eiste FNV dat het bedrijf zijn beleid aanpast en dat de chauffeurs conform de cao voor taxivervoer betaald krijgen. Zowel de FNV als Uber hadden chauffeurs meegenomen naar de rechtszaak, die hun punten ondersteunden.

Illegale constructies

FNV laat bij monde van vicevoorzitter Zakaria Boufangacha weten blij te zijn met de uitspraak. Volgens Boufangacha laat deze uitspraak precies zien wat het FNV al jaren zegt, namelijk dat Uber een werkgever is en dat de chauffeurs werknemers zijn. Dat houdt in dat Uber zich aan de cao Taxivervoer dient te houden. Bovendien is het een signaal naar Den Haag, aldus Boufangacha. Dit zijn illegale constructies, waarbij de wet gewoon gehandhaafd moet worden.

Uber is uiteraard teleurgesteld. Dat laat General Manager Noord-Europa bij Uber, Maurits Schönfeld weten. Zij zijn van mening dat het overgrote deel van de taxichauffeurs graag zelfstandig wil blijven werken. Zelfsteandige taxichauffers hebben namelijk veel vrijheid om te kiezen of, waar, wanneer en met wie ze willen werken. Van die vrijheid willen ze geen afstand doen, maar die zijn ze wel kwijt als het werknemers zijn. Uber wil daarom in het belang van de chauffeurs in beroep tegen de uitspraak van de rechter. Daarnaast willen ze blijven werken aan het verbeteren van platform-werk in Nederland.

Rechtszaken in andere Europese landen

Tijdens het kort geding voerde FNV zaken aan tegen schoonmaakapp Helpling en maaltijdbezorger Deliveroo. De zaken tegen Helpling werden grotendeels verloren, maar die tegen Deliveroo werden gewonnen.

Ook in onder andere België, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk zijn er zaken aangespannen tegen Uber. Uber heeft na een uitspraak van de rechter in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 70.000 chauffeurs aangemerkt als worker. Deze hebben daardoor recht op het minimumloon en vakantiegeld. Uber wijst erop dat alleen in het Verenigd Koninkrijk de classificatie ‘worker’ bestaat.

Afbeelding: (C) Pixabay