Robot BAS helpt brandweer en gaat levens redden
Hoewel klein van stuk, draagt Robot BAS een immense verantwoordelijkheid. Als pionier betreedt BAS als eerste een brandend gebouw om de intensiteit van de vlammen te evalueren, met als doel het werk van de brandweer veiliger te maken. Oorspronkelijk slechts een prototype, is BAS na twee jaar ontwikkeling volledig operationeel.
Robot BAS, de brandweerrobot
Klein van stuk maar met een gigantische missie: BAS, de brandweerrobot, betreedt als eerste de vlammenzee van brandende gebouwen om te verkennen en levens te redden. In het geheugen van veel Drentse brandweerlieden staat de datum 9 mei 2008 gegrift, toen een tragische brand op een scheepswerf in De Punt het leven kostte aan drie dappere brandweerlieden. Als reactie hierop werd BAS ontwikkeld, een robot die in geval van brand als eerste naar binnen gaat.
Lees ook: DVHN schittert met “De Kofferbakmoord” in Top 50 Beste Podcasts
Innovatieve oplossing voor veiliger brandbestrijding
BAS, wat staat voor Bork Autonome Services, is een revolutionaire aanwinst voor de brandweer. Uitgerust met een 360-gradencamera, een gasmetingssensor en een hittebeeldcamera, is BAS ontworpen om de situatie in brandende gebouwen te verkennen terwijl brandweerlieden veilig buiten blijven. Jeroen Antoons van Veiligheidsregio Drenthe, Hoofdofficier van Dienst bij de brandweer, looft de waarde van BAS als levensreddend instrument.
Van tragedie tot inspiratie
Het noodlottige incident in De Punt in 2008 leidde tot een fundamentele verandering in de benadering van brandbestrijding in industriële gebouwen. Voorheen waren brandweerlieden gewend om direct het brandende pand binnen te gaan, maar BAS biedt nu een veiliger alternatief door eerst een verkenning uit te voeren. Dit stelt de brandweer in staat om van buitenaf te blussen, terwijl BAS het gebouw verkent en mogelijke gevaren detecteert.
Robot BAS: een glimp van de toekomst
BAS is het resultaat van nauwe samenwerking tussen de brandweer en Bork, een sloop- en recyclingbedrijf uit Drenthe. Alfred van Echten van Bork, die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van BAS, ziet nog meer potentieel in de robot. Hij droomt ervan om BAS verder te verbeteren, met functies zoals het beklimmen van trappen en het detecteren van gevaarlijke stoffen zoals asbest.
Veiliger toekomst voor brandweerlieden met Robot BAS
De lancering van BAS heeft geleid tot een golf van interesse van brandweerkorpsen in heel Nederland. De innovatieve technologie van BAS belooft een veiligere toekomst voor brandweerlieden en burgers alike. Arnout Vos van Bork benadrukt het belang van innovatie in de brandbestrijding en voorspelt dat BAS binnenkort veelvuldig te zien zal zijn op locaties in Drenthe en daarbuiten. Met BAS aan hun zijde kunnen brandweerlieden met vertrouwen optreden, wetende dat hun veiligheid voorop staat.
(Bron: RTV Drenthe / (C) Afbeelding van Military_Material via Pixabay)