S10 voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival 2022

eurovisie songfestival joost klein infoportal

Dinsdagmiddag werd bekend gemaakt dat S10, officiële naam Stien den Hollander uit Hoorn, namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival gaat.

Met welk liedje ze deel zal nemen aan het Songfestival is nog niet bekend gemaakt. Wel is duidelijk dat het om een Nederlandstalig liedje zal gaan. Dat is niet alleen opvallend, maar bovendien dus heel anders dan voorgaande jaren. S10 heeft al aangegeven ‘bijna te ontploffen van geluk’ omdat ze mee mag doen.

S10 is een 21-jarige zangeres en rapper met inmiddels twee albums en twee EP’s op haar naam. In 2020 bracht ze de plaat Vlinders uit, het jaar ervoor Snowpiercer. Haar grootste hit was eerder dit jaar, dat was het nummer Adem Je In. Deze heeft ze zowel solo uitgebracht als in samenwerking met rappers Frenna en Kevin. Sinds 2018 staat ze onder contract bij het platenlabel Noah’s Ark. Op 16-jarige leeftijd debuteerde ze met de EP Antipsychotica, waarin ze rapt en zingt over zelfmoord, stemmen in haar hoofd en haar ervaringen in een isolatiecel van een psychiatrische inrichting. Haar bedoeling met dit nummer was om zware onderwerpen als depressie en zelfmoord bespreekbaar te maken.

Haar muziek is een mix van zang en rap. Daarbij ze gebruik van effecten om haar stem te vervormen. Ze vindt het interessant om daarmee te experimenteren, gaf ze aan. Ze zorgt er daarbij wel voor dat ze alles wel live kan zingen.

In 2019 werd ze een jaar lang gevolgd door VPRO’s muziekplatform ‘3voor12’. Daarin vertelde ze openhartig over suïcidale gedachten, de stemmen in haar hoofd en haar verleden in de psychiatrie. Ondanks al die narigheid gaat het goed met haar en heeft ze draad opgepakt, vertelde ze.

Eerste hit in 2021

In 2020 wint de de Edison voor het beste nummer in de categorie Alternative. Haar carrière neemt dan een grote vlucht. Later dat jaar brengt ze haar tweede album, genaamd Vlinders, uit. In de zomer van 2021 heeft ze een hit met Adem Je In. De remix met rapper Kevin en Frenna scoort hoge ogen in de Nederlandse hitlijsten. Tijdens Eurosonic Noorderslag wint ze de Pop Stipendium.

Eurovisie Songfestival 2022 Turijn

In 2022 wordt het Eurovisie Songfestival gehouden in Turijn, als gevolg van de winst van de Italiaanse band Maneskin in Rotterdam afgelopen mei. Op 10 en 12 mei 2022 vinden de halve finales plaats, waarna op zaterdag 14 mei 2022 de finale van het Songfestival wordt gehouden.

Voorafgaand aan Nederland liet België eerder al weten zanger Jérémie Makesie naar het Songfestival te sturen. Bulgarije presenteerde ook al hun uitzending: Intention van Intelligent Music Project.