Salderingssysteem is onnodig gecompliceerd: een eenvoudiger alternatief

energieleveranciers vergelijken terugleveren terugleverkosten groene stroom zonnepanelen salderingsregeling salderingssysteem - InfoPortal

Het huidige salderingssysteem voor zonnepanelen is onnodig complex en kostbaar voor zowel energieleveranciers als gebruikers. Ingenieur Wim de Lusenet pleit voor een eenvoudiger alternatief dat zowel efficiënt als kostenbesparend is.

Waarom het huidige salderingssysteem onzinnig is

De invoering van slimme meters heeft het salderen ingewikkeld gemaakt. Voorheen waren veel aansluitingen voorzien van analoge draaispoel kWh-meters, die automatisch saldeerden door simpelweg achteruit te draaien bij teruglevering van energie. Dit systeem was eenvoudig en kostenefficiënt, maar werd vervangen door digitale meters die complexe administratie vereisen.

Lees ook: Essent voert terugleverkosten in en verlaagt stroomtarief

Lees ook: Enexis wil dubbele netwerkkosten heffen voor huishoudens met zonnepanelen en laadpaal

Lees ook: Zonnepanelen vallen sneller uit door ingrepen van netbeheerder Enexis

Extra kosten en administratie

Het huidige systeem zorgt voor extra kosten en administratieve rompslomp. Energiemaatschappijen moeten meer administratieve handelingen verrichten en kunnen deze kosten doorberekenen aan consumenten, wat leidt tot hogere energietarieven. Daarnaast ontstaat er voortdurend discussie over de verdeling van kosten tussen overheid, gebruikers en energieleveranciers.

Eenvoudiger alternatief voor huidig salderingssysteem

Een mogelijk alternatief is maandelijkse saldering, wat eenvoudig te implementeren is en minder administratieve last met zich meebrengt. Dit zou volgens De Lusenet veel voordelen hebben voor zowel de consument als de energieleverancier. Door maandelijks te salderen, kunnen inkoopfluctuaties worden verminderd, wat leidt tot stabielere prijzen.

Vergoeding voor teruggeleverde energie

Eigenaren van zonnepanelen hebben recht op een eerlijke vergoeding voor de teruggeleverde energie. Het argument van energieleveranciers dat zij extra kosten maken door onbalans in het netwerk is volgens De Lusenet overdreven. Deze kosten ontstaan vooral door het inconsistente beleid van de overheid, en niet door de consumenten zelf.

Advies: behoud je oude meter

Gebruikers die nog een analoge kWh-meter hebben, worden geadviseerd deze niet te laten vervangen door een slimme meter. De oude meters zijn efficiënter in het salderen zonder extra kosten of administratieve lasten. Het jaarlijks doorgeven van de meterstand is een kleine moeite vergeleken met de voordelen.

Het is tijd voor beleidsmakers om hun gezond verstand te gebruiken en te kiezen voor een simpelere, efficiëntere aanpak van het salderen, waarbij zowel consumenten als energieleveranciers baat hebben.

Wim de Lusenet uit Apeldoorn is ingenieur

(Bron: www.destentor.nl)