Schade aan je auto door steenmarters voorkomen

auto automotor steenmarter steenmarters marter marters - InfoPortal

De langere dagen en warmere nachten zorgen ervoor dat steenmarters actiever worden. Deze slimme dieren zoeken niet alleen in de winter jouw warme motorruimte op, maar ook in de zomer. Dit kan leiden tot doorgeknaagde kabels en andere schade aan je auto. Hier zijn enkele tips om schade door steenmarters te voorkomen.

Waarom knaagt een steenmarter aan jouw auto?

Steenmarters kruipen onder de motorkap omdat het daar warm en beschut is. Volgens het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) knagen ze vooral als er weinig ruimte is, maar ook uit speelsheid of territoriumdrift. Ze stelen zelfs isolatiemateriaal voor hun nestjes.

Bekijk ook: Alles tegen ongedierte

Lees ook: All season banden: zijn ze goed voor jou en mag je ermee rijden in Nederland?

Gevaar van schade door steenmarters

Als een steenmarter jouw auto als snackplaats ziet, kan dit dure en gevaarlijke gevolgen hebben. Doorgeknaagde bougiekabels zijn vervelend, maar gesloopte remleidingen kunnen levensgevaarlijk zijn. Hieronder enkele tips om een feestje van steenmarters onder je motorkap te voorkomen.

Nare geurtjes

Gebruik anti-marterspray die je bij auto-onderdelenzaken, tankstations of online kunt kopen. Sterke geuren zoals parfum, mottenballen of ammoniak werken ook. Pas op dat je niet te veel gebruikt, want je wilt niet dat je auto ruikt alsof iemand er tegenaan heeft geürineerd. Ook kun je steenmarters verjagen met hondenhaar. Er zijn speciale pakketten met zakjes hondenhaar te koop om steenmarters af te schrikken.

Geluid onder de motorkap

Geluiden kunnen steenmarters afschrikken. Plaats een klein kastje dat hoge piepgeluiden maakt onder de motorkap en sluit dit aan op de accu. Sommige van deze apparaten geven ook licht, wat marters nog meer afschrikt. Zo’n kastje koop je al voor € 21,95 inclusief verzendkosten.

Afschrikken met stroom

Steenmarters zijn beschermde dieren, maar je mag ze wel verjagen als ze overlast veroorzaken. Speciale stroomplaatjes in de motorruimte geven schokjes van 200 tot 300 volt. Dit klinkt heftig, maar is niet gevaarlijk en schrikt de marter effectief af.

Kabels inpakken

Je kunt speciale hulzen kopen om de kabels in je auto te beschermen. Dit maakt het moeilijker voor steenmarters om erbij te komen. Bovendien ziet je motorruimte er netter uit, hoewel het wel wat werk vergt om alle kabels in te pakken.

DIY marterscherm

Ga als doe-het-zelver aan de slag met houten balkjes, kippengaas en nagels. Maak een marterrooster dat je op de grond plaatst onder de motorruimte van je geparkeerde auto. Dit rooster zorgt ervoor dat marters niet meer onder je auto willen komen. Je kunt ook voor slechts een paar tientjes een complete martermat kopen.

Steenmarter verjagen

Om steenmarters effectief te verjagen, kun je gebruikmaken van anti-marterspray, geluidverjagers of stroomplaatjes die kleine schokjes geven. Deze methoden zorgen ervoor dat marters uit de buurt van je auto blijven, waardoor je schade aan kabels en andere onderdelen voorkomt. Voor meer opties, bekijk de top 10 marterverjagers.

Schade door steenmarters voorkomen

Met deze tips kun je hopelijk dure reparaties door hongerige steenmarters voorkomen. Toch kan het zijn dat je te maken krijgt met een vastberaden marter. In dat geval kan verhuizen of een agressieve kat aanschaffen een oplossing zijn.

Voor meer informatie en effectieve producten tegen marters, bezoek gespecialiseerde websites en winkels. Bescherm je auto en zorg dat steenmarters geen schade aanrichten!