Spannende aftrap van veelbesproken songfestival: beveiliging, vlaggenregels en opvallende acts

eurovisie songfestival 2024 Zweden Malmo Joost Klein

Het Eurovisie Songfestival 2024 gaat van start in de bruisende stad Malmö, en brengt zoals altijd een mix van tradities, opwinding en diverse muziekstijlen met zich mee. Achter de schermen en op de voorgrond is deze editie echter de meest besproken in jaren, met veel aandacht voor politieke en beveiligingskwesties.

Strikte beveiligingsmaatregelen

Deze editie van het songfestival staat onder hoogspanning, met verhoogde veiligheidsmaatregelen vanwege potentiële dreigingen. De straten van Malmö zijn bezaaid met politieagenten, zichtbaar bewapend en met scherpschutters op de daken. Zowel binnen als buiten de Malmö Arena, waar het spektakel plaatsvindt, zijn strenge veiligheidsmaatregelen van kracht.

Lees ook: Joost Klein vertrekt vol ambities naar het Eurovisie Songfestival in Malmö

Lees ook: Joost Klein voor Nederland naar Eurovisie Songfestival 2024

Politieke controverse rondom Israëlische deelname

De deelname van Israël aan het songfestival heeft controverse veroorzaakt, met oproepen tot boycots vanwege recente conflicten in de regio. Het debat heeft zich vertaald naar het evenement zelf, waarbij de Zweedse omroep SVT strenge regels heeft opgesteld met betrekking tot vlaggen en mogelijke protesten buiten de zaal probeert te houden.

Opvallende acts en oude bekenden

Desondanks belooft de avond een spektakel te worden, met opvallende inzendingen zoals de duistere act van de Ierse Bambi Thug en de Finse artiesten geïnspireerd door Windows95. Kroatië wordt getipt als favoriet van de avond met hun krachtige nummer over migratie, terwijl Luxemburg na dertig jaar afwezigheid terugkeert naar het songfestival.

Bekijk hier alle repetities van alle deelnemers aan het songfestival.

De eerste halve finale: een avond vol spektakel

Vanavond strijden vijftien landen om een plekje in de finale, waarbij alleen de stemmen van het thuispubliek tellen. Het belooft een avond vol verrassingen te worden, met onverwachte wendingen en een mix van nieuwe talenten en oude bekenden op het podium.

Joost Klein op tweede avond songfestival

Joost Klein, de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival 2024 in Zweden, zal optreden tijdens de tweede halve finale op vrijdag 3 mei. Hij is als allerlaatste aan de beurt. Zijn tweede repetitie staat ook gepland voor die dag, wat meer inzicht zal geven in de verwachte podiumact.

Bekijk hieronder de eerste repetitie van Joost Klein.