Tariefsverhoging PostNL: Postzegels in 2024 weer fors duurder

infoportal - postbus postnl postzegel duurder

In 2024 zal het verzenden van post in Nederland opnieuw duurder worden. De prijs van een postzegel voor brieven zal stijgen naar 1,09 euro, in vergelijking met het huidige tarief van 1,01 euro. Dat is een verhoging van ongeveer 8 procent. Het basistarief voor het verzenden van brieven naar het buitenland zal ook toenemen tot 1,75 euro, wat 10 eurocent., ofwel ruim 6%, meer is dan de huidige prijs.

Daarnaast zal ook het versturen van pakketten in prijs stijgen. De kosten voor het verzenden van een pakket, voorheen 7,65 euro, zullen in 2024 worden verhoogd naar 7,95 euro, zo heeft PostNL aangekondigd. De prijzen blijven maar stijging, wordt het tijd om ons zorgen te maken?

>>> Lees ook: Energieprijzen blijven stijgen: boodschappen nog duurder

Tariefsverhoging postzegels PostNL

Deze tariefsverhogingen van postzegels en pakketten zijn volgens PostNL noodzakelijk vanwege een voortdurende daling in de hoeveelheid brievenbuspost en stijgende kosten. “Ondanks de afname van het aantal brieven, legen we nog steeds elke werkdag ongeveer 11.000 straatbrievenbussen en blijven we te voet en op de fiets door elke straat in Nederland gaan”, aldus postdirecteur Bob van Ierland. “Om ervoor te zorgen dat post toegankelijk en betrouwbaar blijft, moeten de posttarieven worden bijgesteld.”

Afname brievenbuspost

Het volume van gewone brievenbuspost is al jaren aan het afnemen, met ongeveer 10 procent per jaar. Jaar na jaar worden er minder brieven en kaarten verstuurd, grotendeels vervangen door e-mails, digitale kaarten en smartphones. In 2012 bezorgde PostNL nog 3,5 miljard brieven en kaarten, terwijl dat aantal in 2022 was gedaald tot slechts 1,9 miljard poststukken, bijna een halvering dus.

Tariefsverhoging binnen vastgestelde grenzen

Deze prijsverhogingen vallen binnen de grenzen die zijn vastgesteld door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voor het jaar 2024. Hoewel de verhoging wellicht niet prettig is voor postverzenders, is het belangrijk te begrijpen dat het een noodzakelijke maatregel is om de continuïteit van postbezorging in Nederland te waarborgen.