Terugblik op een geslaagde Koningsdag in Emmen: ‘t Kun veel minder!

Harry Omlo schudt Koning Willem Alexander de hand tijdens Koningsdag

Na maanden van voorbereiding is Koningsdag in Emmen voorbijgevlogen is er genoeg om met een brede glimlach op terug te kijken. De dag waarop koning Willem-Alexander zijn verjaardag vierde, kenmerkte zich door slechts een enkele regendruppel, maar vooral veel zonneschijn. Het hoogtepunt voor velen was waarschijnlijk wel het moment waarop de koning verklaarde dat Emmen een speciale plek in zijn hart had veroverd: “Elke keer als ik in Drenthe kom, zal ik zeggen: hier kom ik weg.”

Festiviteiten Koningsdag

De festiviteiten begonnen al vroeg in Zuidbarge, waar de spanning opbouwde langs de route die de koninklijke bus zou volgen. Na lang wachten, wat de anticipatie alleen maar vergrootte, reed de bus eindelijk voorbij, wat leidde tot uitbundig gezwaai van de verzamelde menigte. Het feest werd voortgezet met een oranjebitter, gedronken in goede sfeer.

Lees ook: Koningsdag 2024 in Emmen: alles wat je moet weten om niets te missen

Koninklijke wandeling

Eenmaal in het centrum van Emmen, maakte de koninklijke familie een wandeling die begon met een verjaardagslied, gezongen door Bouke. Langs de route stonden levende standbeelden die de geschiedenis van Emmen verbeeldden, en de koninklijke route eindigde op het verjaardagsplein met een feestelijke uitdeling van tompoucen aan het publiek.

Langs diverse pleinen

De route leidde vervolgens naar diverse culturele optredens op het Cultuurplein, voor het Rensenpark, waar onder meer Carina Vinke en Loods13 optraden. Een bijzonder creatief moment was het doedelen door de koninklijke familie op doorzichtige platen, wat resulteerde in unieke koninklijke kunstwerken. Op het meezingplein liet Rosa Da Silva uit Klazienaveen haar fantastische stem horen. Zij zong aan het eind nog het Wilhelmus voor de Koninklijke familie.

Koningsdag: de koning voor de microfoon

Een verrassend radiomoment deed zich voor toen Harry Omlo uit Klazienaveen, één van de vrijwilligers van ZO!34, de koning voor de microfoon kregen. Dit leidde tot groot enthousiasme onder de vrijwilligers en luisteraars. Het emotionele hoogtepunt van de dag was het optreden van Daniël Lohues, wiens lied “Hier kom ik weg, veur mien hele leven” niet alleen door de Drenten, maar ook door de koning zelf werd meegezongen.

Bekijk hier het interview van Harry Omlo met Willem Alexander op ZO34!

“‘t Kun Veel Minder!”

De woorden van de koning tijdens zijn speech, waarin hij ” ‘t Kun veel minder!” citeerde, bezegelden een Koningsdag die niet alleen gekenmerkt werd door feestelijkheid, maar ook door een diep gevoel van gemeenschapszin en persoonlijke momenten die lang zullen nazinderen in de harten van de Emmer gemeenschap. Ik hoop dat ook jij van deze dag hebt genoten en er net zo op terugkijkt als ik: met trots en een vol hart.

Bron: ZO34!