Tijdelijke celstraf of levenslang voor dubbele moord in Weiteveen?
Tijdelijke celstraf of levenslang? Wat zal het worden? In een hartverscheurend videobericht op 16 januari zegt Richard K. huilend: “Dan zal ik de rest van mijn leven wel de bak ingaan, als jullie maar veilig zijn.” De opname lijkt kort na een dubbele moord op de Bargerweg in Weiteveen te zijn gemaakt.
De 50-jarige man uit Klazienaveen bekent kort daarna bij de politie betrokken te zijn geweest bij het fatale incident in Weiteveen, waarbij een 44-jarige vrouw en een 38-jarige man om het leven kwamen.
Strafproces begonnen
Gisteren, woensdag 17 april 2024, is het strafproces tegen K. bij de rechtbank in Assen begonnen. De eerste openbare zitting gaat met name over de voorlopige hechtenis van de verdachte en de verdere planning voor de behandeling van de zaak. De datum voor de inhoudelijke behandeling is nog niet bekend.
Levenslang of tijdelijke celstraf?
Riskeert K. een levenslange gevangenisstraf, zoals hij zelf suggereert in zijn videobericht? Moord en doodslag behoren tot de zwaarste misdrijven volgens het Wetboek van Strafrecht. Daarop staan tijdelijke gevangenisstraffen tot maximaal dertig jaar of levenslang.
Levenslang in Nederland is de zwaarste straf die kan worden opgelegd. Het kan worden opgelegd voor één of meerdere moorden, een terroristisch misdrijf of het leidinggeven aan een terroristische organisatie. Ook het plegen van een aanslag op de regering of koning kan resulteren in levenslang.
Is levenslang echt levenslang?
Sinds Nederland in september 1870 als een van de eerste West-Europese landen de doodstraf afschafte, is levenslang de zwaarste straf. De laatste persoon die de doodstraf kreeg, was Jannes Nathan in oktober 1860 voor de moord op zijn schoonmoeder.
Tot 2017 betekende een levenslange gevangenisstraf in Nederland ook echt levenslang. Slechts drie veroordeelden kregen gratie. De rechtbank in Assen oordeelde in 2015 dat het opleggen van levenslang te ver ging, omdat dit in de praktijk tot de dood achter de tralies leidde.
Nieuw wetsvoorstel
Een nieuw wetsvoorstel in 2022 beoogt een speciale rechtbank in plaats van de minister van Rechtsbescherming de bevoegdheid te geven om gratie te verlenen aan levenslanggestraften.
Onderzoek in PBC
Wordt Richard K. toegevoegd aan de lijst van levenslanggestraften in Nederland? Momenteel wordt hij nog onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Na uitgebreide observatie en onderzoek kunnen deskundigen bijvoorbeeld tbs met dwangverpleging adviseren. De rechter zal uiteindelijk beslissen welke straf passend is voor de dubbele moord in Weiteveen.
Een overzicht van levenslanggestraften in Noord-Nederland sinds 2000
In 2000 kreeg Jan S. levenslang voor de moord op de 7-jarige Chanel Naomi Eleveld in juli 1999 en diverse andere zedendelicten. Hij stond bekend als Het monster van Assen. Momenteel behandelt een speciale commissie het gratieverzoek van S.
Willem van Eijk, de beruchte seriemoordenaar uit Groningen, kreeg in 2002 levenslang opgelegd. Het beest van Harkstede overleed in juni 2019 in de gevangenis in Vught.
Daniel Sowerby werd in 2005 door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot levenslang voor de moord op Gerard Meesters in Groningen. Het slachtoffer werd doodgeschoten in de deuropening van zijn huis. Sowerby was op zoek naar de zus van Meesters.
In mei 2019 bekrachtigde de Hoge Raad de levenslange veroordeling van de ‘moordbroers’ Admilson en Marcos Richter voor drie roofmoorden tussen 2012 en 2013. Ze doodden een wandelaar in Dwingeloo en een ouder echtpaar in Exloo, omdat ze “snel geld wilden maken”.
(C) Bron: RTV Drenthe