Toto Wolff beschuldigd van belangenverstrengeling in Formule 1

Mercedes F1 Formule 1 Lewis Hamilton Toto Wolff -Pixabay

Formule 1-teambaas bij Mercedes Toto Wolff wordt beschuldigd van belangenverstrengeling in de Formule 1. Het Engelse maandblad Business F1 Magazine schrijft dat Toto Wolff gevoelige informatie uit geheime vergaderingen met andere teambazen doorspeelde naar zijn vrouw Susie. Zij is de baas van de F1 Academy, een raceklasse voor vrouwen.

Susie Wolff zou de informatie op haar beurt hebben gelekt naar Stefano Domenicali, de CEO van de Formule 1. Wolff werkt als lid van het management van de Formule 1 (FOM) nauw samen met Domenicali. De FOM (Formula One Management) regelt de commerciële activiteiten van de Formule 1.

Geheime informatie Toto Wolff

Volgens de teambazen was Domenicali na hun onderlinge vergaderingen razendsnel op de hoogte van de geheime informatie. Zij zouden in Wolff het lek zien. Ook zou Wolff over informatie van de FOM beschikken die andere teambazen niet kunnen krijgen. Over welke informatie het ging werd niet duidelijk.

De FIA, de internationale autosportbond, zegt zich “bewust te zijn van mediaspeculaties rondom de beschuldiging dat een FOM-personeelslid vertrouwelijke informatie zou doorspelen aan een Formule 1-teambaas”. De federatie zou verder naar de zaak kijken.

Mercedes en Formule 1 ontkennen

Mercedes en de Formule 1 ontkennen de beschuldigingen. Mercedes zegt “ongegronde beschuldigingen” te hebben ontvangen van een enkel medium en een off the record-toevoeging dat het om de Mercedes-teambaas ging. Het team zegt “nadere uitleg van de FIA-integriteitsafdeling over dit onderzoek vanzelfsprekend graag tegemoet”.

De Formule 1 zegt “volledig te vertrouwen” op de onschuld van Susie Wolff. De organisatie heeft procedures in het geval van mogelijke belangenverstrengeling.

Beledigend

Susie Wolff zelf noemt de beschuldigingen “beledigend” en “vrouwonvriendelijk”. Ze zegt dat ze “veel obstakels heeft overwonnen in haar loopbaan in de autosport” en dat ze “niet toestaat dat deze ongegronde beschuldigingen haar toewijding en passie voor de F1 Academy overschaduwen”.

De zaak is nog in onderzoek.

Wat is de FIA en wat is de FOM?

De FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) en de FOM (Formula One Management) zijn twee belangrijke organisaties in de Formule 1. De FIA is de internationale automobielfederatie en is verantwoordelijk voor de regelgeving en veiligheid van de sport. De FOM is de commerciële exploitatiemaatschappij van de Formule 1 en is verantwoordelijk voor de organisatie van de races en de uitzendrechten.

De FIA

De FIA werd in 1904 opgericht en is de overkoepelende organisatie voor de autosport in de wereld. De organisatie regelt de regels en reglementen voor alle takken van de autosport, waaronder de Formule 1. De FIA is ook verantwoordelijk voor de veiligheid van de autosport en voert regelmatig onderzoeken uit naar ongelukken.

De FOM

De FOM werd in 1981 opgericht door Bernie Ecclestone. De organisatie is sinds 2017 eigendom van Liberty Media. De FOM is verantwoordelijk voor de organisatie van de Formule 1-races, waaronder het bepalen van de racekalender, het selecteren van de circuits en het uitgeven van de uitzendrechten. De FOM is ook verantwoordelijk voor de marketing en promotie van de Formule 1.

De verschillen tussen de FIA en de FOM

De FIA en de FOM hebben verschillende taken en verantwoordelijkheden. De FIA is verantwoordelijk voor de regelgeving en veiligheid van de Formule 1, terwijl de FOM verantwoordelijk is voor de commerciële exploitatie van de sport.

Eenvoudige vergelijking

De FIA is vergelijkbaar met een overheid, terwijl de FOM vergelijkbaar is met een bedrijf. De FIA zorgt ervoor dat de Formule 1 veilig en eerlijk verloopt, terwijl de FOM ervoor zorgt dat de sport winstgevend is.

Afbeelding: Pixabay